Vojvodina i Baden-Virtemberg jačaju saradnju

Cilj saradnje je da doprinese evropskim integracijama kroz razvoj bilateralnih odnosa na parlamentarnom nivou

25. juna 2014

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik parlamenta nemačke pokrajine Baden-Virtemberg Gvido Volf potpisali su danas u Štutgartu Zajedničku izjavu o namerama kojom će biti pojačana saradnja parlamenata te dve pokrajine.

Kako je preneo Pastorov kabinet, zajednička izjava podeljena je u tri segmenta, i to „Zajednička Evropa“, „Ciljevi partnerstva između parlamenata“ i „Saradnja u sprovođenju Dunavske strategije Evropske unije“.

U izjavi se navodi da je cilj saradnje da doprinese evropskim integracijama kroz razvoj bilateralnih odnosa na parlamentarnom nivou, a na principima demokratije, vladavine prava i jednakosti.

Posebna pažnja biće posvećena jačanju kadrovske i administrativne saradnje, podsticanju saradnje na lokalnom nivou, podršci u pokretanju i razvoju ekonomskih i socijalnih kontakata, kao i unapređenju obrazovanja, kulture, sporta i zaštite životne sredine.

Ištvan Pastor je na svečanosti potpisivanja rekao da izjava za Vojvodinu predstavlja potvrdu višegodišnje posvećenosti razvijanju partnerskih odnosa s Baden-Virtembergom.

„Ovom izjavom dajemo institucionalni okvire i potvrđujemo spremnost da u budućnosti još snažnije sarađujemo i spremni smo da aktivnim pristupom uzvratimo saradnju“, rekao je Pastor.

Predsednik Parlamenta Baden-Virtemberga Gvido Volf rekao je da će prvi korak proširenja saradnje biti poseta nemačkog Odbora vojvođanskom Odboru za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, koju je najavio za septembar.

Saradnja Vojvodine i Baden-Virtemberga inicirana je 2002. godine, a po ukupnom iznosu stranih direktnih investicija u Vojvodini, Nemačka se nalazi na prvom mestu sa ukupno 878 miliona evra i 8,5 hiljada građana zaposlenih u nemačkim preduzećima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga