Vojvodina dobija Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture

U cilju unapređivanja nauke, umetnosti i kulture na teritoriji pokrajine

07. jula 2015

Nakon višečasovne rasprave, Skupština Vojvodine usvojila je danas odluku o osnivanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK).

Na današnjoj sednici kritikovana je odluka da VANUK bude javna ustanova, a poslanici vladajuće koalicije objasnili su da je to posledica odluke Ustavnog suda, koji je pre dve godine oborio odluku o osnivanju Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU).

Pokrajinska vlada utvrdila je na sednici u maju Nacrt pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju javne ustanove Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture (VANUK).

Pravni osnov za donošenje odluke o osnivanju VANUK, je u član 17. Statuta Vojvodine i član 4. Zakona o javnim službama Srbije, a VANUK se osniva u cilju unapređivanja nauke, umetnosti i kulture na teritoriji pokrajine. Njen rad će biti zasnovan na savremenim evropskim principima i tradicijama organizovanja.

U radu VANUK biti stvarani uslovi za obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanja i poštovanja različitosti kultura nacionalnih manjina Vojvodine.

Naglasak će biti na proučavanju naučnih, umetničkih i kulturnih pitanja specifičnih za Vojvodinu, kao i na podsticanju, unapređenju, pomoći i propagiranju naučnog stvaralaštva.

Zadatak ove institucije će biti i da sakuplja, sređuje i proučava građu iz pomenutih oblasti u Vojvodini, kao i da se bavi izdavačkom delatnošću i saradnjom sa srodnim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga