Vojvođanski statut pred poslanicima

Danas zaseda skupština Vojvodine  Skupština Vojvodine danas razmatra Predlog statuta APV.Pred poslanicima će se…

14. okt 2008

Danas zaseda skupština Vojvodine 

Skupština Vojvodine danas razmatra Predlog statuta APV.Pred poslanicima će se naći dokument koji je prošao javnu raspravu, a novi vojvođanski statut ustavna je obaveza. Rok za usklađivanje najvišeg pravnog akta Vojvodine s Ustavom ističe sutra u ponoć. Izvršno veće Vojvodine uputilo je pozitivno mišljenje Skupštini na tekst za Predlog statuta APV, saopšteno je juče posle sednice PIV-a. U tekst predloga statuta APV ugrađeno je pet amandmana predloženih na prošloj sednici PIV-a , amandman poslanice Leone Vislavski i deo 32. amandmana koji je podnela poslanička grupa SRS-a.

U saopštenju se objašnjava da se amandman poslanice Vislavski odnosi na javno informisanje na pokrajinskom nivou, i da se u njemu navodi da APV utvrđuje javni interes građana Vojvodine u oblasti javnog informisanja i radiodifuziji i bliže uređuje uslove i način obavljanja delatnosti pokrajinskog javnog radiodifuznog servisa. Dodaje se da se ugrađenim delom 32. amandmana poslaničke grupe SRS-a izraz i pojam “neposredna ratna opasnost” zamenjuje izrazom “vanredno stanje”, u skladu s Ustavom Srbije.
Ostali amandmani, po mišljenju PIV-a, ne bi se mogli prihvatiti a da se ne menja koncept najvišeg pravnog akta APV, koji je pripremila široka politička koalicija na vlasti u Skupštini APV, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Juče je zasedao i skupštinski Odbor za pitanja ustavnopravnog položaja APV koji je većinom glasova prihvatio tekst predloga statuta APV. Odbor je predložio Skupštini Vojvodine da prihvati pet amandmana Izvršnog veća, amandman poslanice Vislavki i deo 32. amandmana poslaničke grupe SRS-a, koji će činiti sastavni deo predloženog teksta statuta.

U pet amandmana Izvršnog veća ugrađeni su delovi amandmana SPS-a, G17 plus i LSV-a, dok ostali amandmani razmatrani na sednici odbora nisu prihvaćeni, s obzirom na to da bi se njihovim usvajanjem promenio smisao inicijalnog teksta predloga statuta, istakao je šef Koordinacionog tela vladajuće koalicije u Skupštini APV Dragoslav Petrović.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga