Vojvođanski standard – svaka opština mora imati strategiju razvoja

"Težimo tome da javna preduzeća nisu politički feudi nego jedan funkcionalan sistem"

15. mar 2014

Svi gradovi i opštine u Vojvodini moraju da imaju svoju strategiju razvoja za period 2014-2020. godine, moraju da imaju kancelariju za lokalni ekonomski razvoj i da komuniciraju sa građanima kroz sistem „48 sati“.

„Mi smo postavili određene prioritete za koje smatramo da svi gradovi i opštine u Vojvodini moraju da ispune. Lokalne samouprave moraju da shvate da su one uslužni servis građana. One nisu tu da bi građani išli na šalter, nego su šalteri tu da bi pomogli građanima i u tom smislu tranzicija društva nije samo ekonomska nego je i mentalna. Ta tranzicija je u toku i trebaće nam sigurno još određeni vremenski period dok mi ne usvojimo sve te postulate ponašanja“, kaže za Radio 021 pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Prema njegovim rečima, ta tranzicija podrazumeva promenu i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu svake lokalne samouprave. „Na spoljašnjem planu je promena u odnosu, promena u načinu planiranja vaših stavova, obaveza, načina komunikacije, vaših vizija i da znate zašto nešto hoćete da uradite, a ne zato što ste vi došli na čelo opštine iz određenog sela i baš tu sada fali sportska hala pa je red da sebi digne spomenik za života, što bi rekli, ili za političkog života. To nije razvoj i to nije politika kako ona treba da se vodi, nego treba da postoji jasno opravdanje zašto određena infrastruktura treba da se gradi i to hoćemo da vidimo u tim strateškim dokumentima“, navodi Bugarski. Kako kaže, unutrašnja promena treba da dovede do konsolidacije sektora, „da nemate preterano zapošljavanje u javnom sektoru ili, ako ga ima, neka onda ostvari na tržištu dodatu vrednost“.

Do početka godine, u 25 gradova i opština završene su strategije razvoja, ostalo je još 20, a ovog meseca bi trebalo taj broj da se smanji na manje od 10. Što se tiče kancelarija za lokalni ekonomski razvoj tu je završen posao i kancelarija se trenutno pravi i u 45. opštini. Sistem „48 sati“ je sistem gde građanin može da prijavi svoj problem koji je u nadležnosti lokalne samouprave.

„Po prirodi stvari radi se o komunalnim problemima – rupa na putu, ne radi javna rasveta, loš pritisak vode, nema grejanja itd. Za 48 sati vama opština potvrdi da je dobila vaše pitanje i mora da vam odgovori kako će da reši taj problem. Takođe, na taj način ljudi koji su na čelu opštine imaju dobar pregled koja su najčešća pitanja sa kojima se građani obraćaju, odnosno sa kojim ima najviše problema i da li se ta pitanja rešavaju, jer treba da težimo tome da javna preduzeća nisu politički feudi nego jedan funkcionalan sistem“, kaže pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu.

Taj sistem, koji treba da poboljša komunikaciju između građana i javne administracije, postoji u 40 od 45 gradova i opština u Vojvodini. To je jedna od mera koju je finansirala pokrajinska vlada, odnosno sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. „Te tri stvari, koje smo nazvali vojvođanski standard, mora svaka opština da ima. Od naredne godine, ako nemate te tri stvari, novac možete da dobijete samo da biste ispunili jednu od njih“, navodi Branislav Bugarski.

(021) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga