Vojvođanski kulturni klub: Novi Sad gubi civilizacijski koren

Na novosadsku kulturnu baštinu izveden je pravi kulturološki urbicid, jer se buduća prestonica kulture sve više pretvara u grad bez fizionomije i kulturnog nasleđa

21. mar 2017

Predsednica Vojvođanskog kulturnog kluba „Vasa Stajić“ Vera Šoti ocenila je da rušenje, malterisanje ili prekrečavanje murala u centru Novog Sada pokazuje stanje zaštite kulturnog blaga u Novom Sadu, ali i elementarno nerazumevanje umetnosti, estetike, a u slučaju uništavanja dela uglednog umetnika Giljerma Remede – ni etike, ni morala.

„Ovakav postupak gradskih vlasti u dosluhu sa visokim duhovnim dužnosnikom koji se već godinama nezakonito meša u svetovne poslove, pokazuje jasno da je država još jednom ustuknula pred paralelnim uticajima i neformalnim centrima moći koji deluju u glavnom gradu Vojvodine“, ukazuje Vera Šoti u pisanoj izjavi.

Dodaje da je mural svetski poznatog umetnika urađen uz pomoć Novosađana, ali i uz nesebičnu finansijsku pomoć švajcarskog nevladinog sektora.

„Motivi murala su, navodno, uznemiravali duhovnike navodeći ih na satanističke primisli, pa je uništen da bi se spasle uznemirene duše verujućih“, navodi Šoti.

Ona napominje da je Novi Sad i inače izložen svakojakim napadim na kulturnu i civilizacijsku baštinu, koja inače svedoči o živom duhu građana Novog Sada, radoznalosti i ulaganju u kulturu, bez obzira na nacije ili veroisposvesti.

„Na novosadsku kulturnu baštinu izveden je pravi kulturološki urbicid, jer se buduća prestonica kulture sve više pretvara u grad bez fizionomije i kulturnog nasleđa. Pored uništavanja kulturnih spomenika, ukazujemo na katastrofalna rešenja izgradnjom kule u centru grada, umesto stare Komunalne banke, i rušenje jermenskog spomenika, pa najzad rušenja autentičnih kuća-trščara, preteča urbanizovanog Novog Sada. Sve to govori da će zarad nekog šoping mola, kockarnice ili prenoćišta, naš grad izgubiti svoj civilizacijski koren“, istakla je.

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ pozvao je gradsku vlast da ne zatvara oči pred uništavanjem kulture, tradicije i sadašnjosti ovog grada, a nadležne da pronađu i obelodane imena odgovornih za uništenje murala, kao i da privedu pravdi počinitelje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga