- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvođanski klub: Zaustaviti gašenje Elektrovojvodine

Nevladina organizacija Vojvođanski klub zatražila je danas od Vlade Vojvodine da političkim sredstvima spreči reorganizaciju Elektroprivrede Srbije, kojom se „praktično gasi“ Elektrovojvodina.

„Ovo je još jedna od niza odluka koja ukida vojvođanske privredne subjekte. Šta još treba da se desi pa da se javno i politički reaguje. Rasprodata je naftna industrija Vojvodine koja se zove NIS, sada se ukida Elektrovojvodina, šta je sledeće na redu?“, upitao je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je Elektrovojvodina distributivna organizacija sa najvećim procentom naplativosti potrošene električne energije i ocenjuje da je jasno da je predloženim modelom obezbeđeno još jedno značajno odlivanje sredstava iz Vojvodine.

Juče je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila gradsku vlast u Novom Sadu da plan reorganizacije Elektroprivrede Srbije (EPS) predviđa oduzimanje imovine privrednog društva Elektrovojvodina, koje posluje u okviru EPS-a kao zasebni pravni subjekt.

„Upozoravamo vas da će, ako se tako desi, budžet Novog Sada biti oštećen za ogroman prihod koji se u njega sliva, ili bi se u budućnosti mogao slivati, zbog toga što je sedište Elektrovojvodine u Novom Sadu“, naveo je LSV.

I LSV i Vojvođanski klub naveli su da prihvatanjem Polaznih osnova za reorganizaciju EPS-a, od strane Vlade Srbije a na predlog poslovodstva EPS-a, dolazi praktično do gašenja Elektrovojvodine i dodeljivanja imovine tog preduzeća novoosnovanom, čije će sedište biti u Beogradu.

Vojvođanski klub je ocenio da nje ovaj potez centralnih vlasti zapravo uvod u „pokušaj rasprodaje EPS-a“.

Elektrovojvodina je trenutno najrazvijeniji deo EPS-a i ima najveći procenat naplate u Srbiji koji iznosi oko 97 odsto. Prošle i ove godine Elektrovojvodina posluje pozitivno i nije gubitaš.

Vojvođanska partija: Vlada Vojvodine je u defanzivi

Najoštrije osuđujemo najavljenu reorganizaciju Elektroprivrede Srbije (EPS) po kojoj bi Elektrovojvodina praktično bila ugašena i imovina bi joj bila oduzeta, radnici ostali bez posla, a sav prihod od distribucije i prodaje elektricne energije bi Vojvodini bio oduzet.

Elektrovojvodina je najvitalniji deo EPS-a, naplativost električne energije je već decenijama unazad na zavidnom nivou u odnosu na centralnu Srbiju, i poslovanje je više nego pozitivno.

Elektrovojvodina je decenijama građena i održavana sredstvima građanki i građana Vojvodine i Vojvođani neće dozvoliti još jedno ekonomsko nasilje Beogradske oligarhije, čiji je verovatni krajnji cilj ovakve reorganizacije konačna prodaja u bezcenje kao u slučaju NIS-a, a sve na štetu građanki i građana Vojvodine.

Tražimo i od Pokrajinske vlade koja je trenutno u političkoj defanzivi, da digne svoj glas i zaštiti interese Elektrovojvodine i svih njenih radnika.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!