Vojvođanski klub: Zašto se Irinej poziva na sastanak državnog vrha?

Otvoriti pitanje upliva religije u politiku Srbije kao sekularne države

20. okt 2015

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić izjavila je danas da se nada da istup predsednika SANU Vladimira Kostića neće biti samo ekskurs, već novi model ponašanja intelektualne elite u Srbiji.

Ona je u pisanoj izjavi izrazila nadu da će sledeća tema koja će se otvoriti biti pitanje upliva religije u politiku Srbije kao sekularne države.

„Dobar primer za to je upravo sastanak na koji je Vučić danas pozvao akademika Kostića“, dodala je ona.

Predsednica Vojvođanskog kluba je podsetila da je na današnji sastanak državnog vrha pozvan i vrhovni verski poglavar jedne od crkava u Srbiji i ocenila da se u sekularnoj državi uspostavlja pravilo redovne konsultacije sa crkvom.

Branislava Kostić je upitala i da li redovno pozivanje samo patrijarha Irineja na konsultacije znači da vernici drugih crkava nisu zainteresovani za ta pitanja.

„Ili to, prosto, znači da država Srbija nije zainteresovana za njihovo mišljenje?“, dodala je predsednica Vojvođanskog kluba.

Ona je navela i da su neprimerene izjave, pozivanje na odgovornost, pozivanje na hitan sastanak i slična reagovanja nespojivi sa praksom demokratskog dijaloga i da razotkrivaju suštinu autokratskog i manipulativnog ponašanja aktuelne vlasti.

Kostić je poručila da Vojvođanski klub protestuje zbog načina na koji su predsednik države, predsednik Vlade i organi Skupštine Srbije reagovali na istup predsednika SANU Vladimira Kostića.

„Zato je današnja izjava Vučića da je poziv na zajednički sastanak, koji je uputio akademiku Kostiću, ‘dokaz da je Srbija tolerantno društvo’, samo još jedan primer licemernog političkog marketinga“, istakla je Kostić.

Ona je ocenila da je Kostić, iznoseći u javnost svoj lični stav, iskoristio svoje osnovno građansko pravo, koje mu garantuje Ustav Srbije, da javno istupa i govori ono što misli.

„Burna reakcija najviših vlasti na njegov istup potvrđuje ono što svi znamo – da je aktuelna vlast ukinula pravo na drugačije mišljenje“, ocenila je predsednica Vojvođanskog kluba.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga