Vojvođanski klub: Zakon pretvara paore u nezaposlene nadničare

Gruba računica kaže da će strancima i velikim firmama biti dato u zakup oko 120.000 hektara samo u Vojvodini

18. avg 2015

Nevladina organizacija Vojvođanski klub oštro je danas kritikovala predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i ocenila da će, ukoliko one budu usvojene, stranci i domaći tajkuni na mala vrata zauzeti najplodnije poljoprivredno zemljište, dok će poljoprivrednici u Vojvodini postati “nezaposleni nadničari”.

“Dugoročno, ovakvim zakonskim rešenjima se legalizuje Vučićeva rasprodaja vojvođanske zemlje strancima, čime se poljoprivrednici iz Vojvodine pretvaraju u nezaposlene nadničare, spremne da rade i za najmizerniju platu, a čime gospodin Vučić uveliko reklamira naše tržište rada pred stranim investitorima”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da se kroz uvođenje instituta “prava prvenstva zakupa” pokušava omogućiti povlašćeni tridesetogodišnji zakup najbolje državne zemlje bez konkursa, čak i bez javnog poziva, s tim da pravo takvog zakupa neće imati poljoprivredna domaćinstva, već samo domaće i strane firme.

Predloženim izmenama zakona predviđa se da se na osnovu prava prvenstva zakupa u zakup izda 30 odsto državnog zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi, na 30 godina, pravnim licima na osnovu investicionog plana, koji procenjuje komisija koju formira ministar.

“Gruba računica kaže da će, po ovom osnovu, strancima i velikim firmama biti dato u zakup oko 120.000 hektara samo u Vojvodini. Ono što preostane nakon davanja zemlje njima u zakup, izdavaće se na osnovu prava prečeg zakupa i klasičnog zakupa. Ovim se obesmišljava i pravo prečeg zakupa i klasični zakup, a postupak dodele postaje izrazito netransparentan i projektovano koruptivan”, piše u saopštenju.

Vojvođanski klub je upitao da li je prvi korak ka pisanju ovakvog Nacrta izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu bio Memorandum o razumevanju, koji je sa nemačkom firmom Tenis Vlada Srbije potpisala 27. aprila ove godine u Beogradu.

Ocenjuje se da se kroz predložene izmene i dopune zakona, strane firme stavljaju u povoljniji položaj nego domaći poljoprivrednici i navodi da je takva praksa započeta protivustavnom prodajom i davanjem u zakup vojvođanske zemlje preduzećima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ta nevladina orgqanizacija je ocenila da je izmenama zakona trebalo regulisati pitanje vlasništva nad zemljištem pre 2017. godine, kada će i strani državljani iz zemalja EU imati pravo da, pod istim uslovima kao i domaći državljani, postanu vlasnici zemlje u Srbiji.

Vojvođanski klub je zatražio da se predloženi Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu povuče iz procedure i da se pripremi novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji će sistemski regulisati pitanje prava vlasništva nad zemljištem za domaće državljane i za strance.

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu završena je danas.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga