Vojvođanski klub: Vratiti Vojvodini nelegalno oduzeta prava

Prošlo vreme jalovih zalaganja za malo bolju verziju sramotnog Statuta Vojvodine

02. juna 2015

Vojvođanski klub pozvao je danas građane Vojvodine, kao i sve političke stranke i nevladine organizacije, koje u svojim programima imaju zalaganje za Vojvodinu, da udruže svoje snage i krenu u borbu za ostvarivanje jedinog zahteva koji danas ima smisla – da se Vojvodini, u skladu sa odlukom Mirovne konferencije u Londonu iz 1992. godine, vrate sva nelegalno oduzeta stečena Ustavna prava i da joj se obezbedi ravnopravan Ustavni položaj u decentralizovanoj Srbiji.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić ocenila je da je prošlo vreme „jalovih zalaganja“ za ‘malo bolju verziju’ sramotnog Statuta Vojvodine, ili bilo kog drugog konkretnog prava Vojvodine i Vojvođana, jer ni Vlada, ni Skupština Vojvodine, niti bilo koja vojvođanska institucija više nemaju nikakve ingerencije, niti prava da odluče o bilo čemu što se u Vojvodini dešava.

„Vojvodina više ni finansijski, ni privredno, ni institucionalno ne pripada građanima Vojvodine. Na temelju nelegalno oduzetih ustavnih prava Vojvodine, korak po korak, oduzimani su nam NIS i ostali energetski resursi, plodna vojvođanska zemlja koja je budzašto prodavana i davana strancima, VANU i druge institucije kulture i obrazovanja,  šumska, vodna i druga bogatstva, dok ne dođe na red Novosadski univerzitet i samo ime Vojvodina“, dodala je Kostić.

Ona je istakla i da se suština i smisao postojanja Vojvodine kontinuirano i sistemski urušavaju i obezličavaju.

Kako je rekla, Vojvođanski klub poziva sve stranke da se stave u odbranu interesa Vojvodine, stvarno i bez ustupaka dnevnopartijskim interesima.

„Ukoliko se to ne desi, Vojvodina će nastaviti da propada, ko god da sedi u njenoj obespravljenoj Skupštini. A stranke će nastaviti da se glođu oko sve mršavijeg vojvođanskog kolača, dok ne postane tako mizeran da se oko njega više niko neće ni otimati“, ocenila je ona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga