VOJVOĐANSKI KLUB: Vojvođansko strpljenje ima svoje granice

Već izvesno vreme svedoci smo orkestrirane prljave kampanje protiv Predloga Statuta AP Vojvodine. Ova kampanja je u…

09. feb 2009

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Već izvesno vreme svedoci smo orkestrirane prljave kampanje protiv Predloga Statuta AP Vojvodine. Ova kampanja je u suštini usmerena protiv modernizacije Srbije, decentralizacije i njenog evropskog puta. Ovo što se sada dešava je već viđeno. Ponovo su se udružili srpski nacionalisti i centralisti, nelustrirani političari, akademici SANU, memorandisti i Srpska pravoslavna crkva. naravno, tu su sada i njihovi sledbenici «mlade snage» Demokratska stranka Srbije, Srpska radikalna stranka, Srpska narodna stranka, Jedinstvena Srbija i «modernizovana i rekonstruisana» Socijalistička partija Srbije. Meta, kao i početkom osamdesetih godina je – vojvođanska autonomija.
Oni u Statutu «vide» ono čega nema ni u naznakama: «Predlog Statuta je protivustavan… Vojvodina hoće državu u državi… To je cepanje Srbije…» To su osnovni sadržaji kampanje: sve same floskule, etikete i kvalifikacije, a ni jednog valjanog argumenta. To je razumljivo, jer upuštanjem u argumentaciju učesnici kampanje otkrili bi ne samo svoju antivojvođansku nego i antievropsku poziciju. Dakle, u kritici Preloga statuta i viđenju onog čega nema kriju se težnje za krajnje centralističkim i unitarnim uređenjem države u kojoj nema ni trunke evropskog duha.
Vojvođanski klub upozorava da nije Predlog Statuta to što deli Srbiju niti je on protivustavan. On je u skladu sa Ustvom kjeg su građani odbili na referendumu, čak je u nekim delovima i ispod ustavnih mogućnosti (železnica, visoko obrazovanje, Univerzitet…) Statut je samo povod da se ispolje prikrivene podele u Narodnoj skupštini Srbije na proevropske i antievropske snage. Vojvođansko pitanje je demokratsko, razvojno i na putu evropoizacije Srbije, a u sukobu sa pogubnim centralizmom. Usvajanjem Statuta sve parlamentarne stranke su na demokratskom ispitu, a posebno Demokratska stranka kojoj  neusvajanjem Predloga Statuta preti ozbiljna revizija izborne pobede, posebno u Vojvodini. Hoće li Boris Tadić i Demokratska stranka podleći pritiscima i u cilju očuvanja vlasti pristati na nove ustupke socijalistima i sličnim? Hoće li Vojvodina pristati na to? I dokle? I Vojvođansko strpljenje i tolerancija imaju svoje granice!!!

(Saopštenje za javnost Vojvođanskog kluba od 9. februara 2009.)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga