VOJVOĐANSKI KLUB: Ustanoviti dan autonomnosti Vojvodine

Na Govornici Vojvođanskog kluba povodom podsećanja na donošenje jedinog Ustava Vojvodine (28. februar 1974. god…

24. feb 2009

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Na Govornici Vojvođanskog kluba povodom podsećanja na donošenje jedinog Ustava Vojvodine (28. februar 1974. godine), pod nazivom “JEDNOM JE VOJVODINA IMALA SVOJ USTAV”, konstatovano je da je vojvođanska autonomija – istorijska kategorija. Vojvodina je u državu Srbiju unela svoju teritoriju i organe vlasti. Autonomija Vojvodine nije nastala Ustavom iz 1974. godine. Taj ustav je samo rezultat dugotrajne, teške i mukotrpne borbe za autonomiju.
Učesnici Govornice su podsetili da je nedavno obeležen dan državnosti Srbije, kada je donet prvi, Sretenjski ustav. U tom smislu, na skupu je inicirana ideja da se ustanovi dan autonomnosti Vojvodine.
Datum praznika autonomnosti Vojvodine je stvar dogovora struke, pre svih istoričara, a zatim saglasja ukupne javnosti i, najzad, politike.
Dan vojvođanske autonomnosti može biti:
– datum donošenja Somborske rezolucije (1932. godine) kada je prvi put istaknuta parola “Vojvodina vojvođanima”;
– dan donošenja Novosadske rezolucije (takođe 1932.godine);
– datum osnivanja Vojvođanskog fronta 1935. godine;
– dan konstituisanja Pokrajinskog narodno-oslobodilačkog odbora 1943. godine, kada je Vojvodina već imala slobodnu teritoriju, vojvođanske udarne brigade i lokalne organe vlasti;
– 28. februar kada je 1974. godine donet prvi Ustav A.P. Vojvodine.
Predsedništvo Vojvođanskog kluba razmatraće Inicijativu za obeležavanje autonomnosti Vojvodine i, ako donese Odluku, Inicijativa će biti predata Skupštini Vojvodine, koja bi trebalo i da ustanovi dan vojvođanske autonomnosti.
Aktuelni Ustav ne zabranjuje autonomnoj pokrajini da ima svoj dan autonomnosti.

(Saopštenje Vojvođanskog kluba)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga