- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvođanski klub: Upravljanje železnicama poveriti Vojvodini

Nevladina organizacija Vojvođanski klub apelovala je na republičke poslanike iz Vojvodine da predlože amandmane na Zakon o železnici, kako bi se obezbedilo da Vojvodina može učestvovati u upravljanju železničkom mrežom.

„U članu 9. Predloga novog Zakona o železnici mora se predvideti da se poslovi upravljanja javnom železničkom infrastrukturom na teritoriji Autonomne pokrajine prenose upravljaču železničke infrastrukture koga osniva Autonomna pokrajina Vojvodina“, navodi se u saopštenju za javnost.

Ta nevladina organizacija je podsetila da se na teritoriji Vojvodine nalazi 1.700 kilometara pruge, što je oko 45 odsto od ukupne dužine pruga u Srbiji.

U veoma teškom stanju je blizu 290 kilometara pruga, a minimum tehničkih uslova za obavljanje saobraćaja ispunjava samo 740 kilometara lokalnih i regionalnih pruga, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da preduzeće Železnice Srbije nije uspelo da održava mrežu železničkih pruga u Srbiji.

Vojvođanski klub je podsetio i da je preuzimanje nadležnosti od strane Vojvodine predviđeno i članom 183. Ustava Srbije, u kojem se kaže da autonomne pokrajine mogu uređivati pitanja od pokrajinskog značaja u oblasti drumskog, rečnog i železničkog saobraćaja.

„To nije sprovedeno u praksi, tako da su neprimenjivanjem ove ustavne odredbe u dosadašnjem Zakonu o železnici, građanima i privredi Vojvodine uskraćena ustavna prava“, piše u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!