Vojvođanski klub: Srećan vam dan autonomnosti Vojvodine!

Uz želju da uskoro opet ponovo izborimo novi ustav Vojvodine

28. feb 2012

Nevladina organizacija Vojvođanski klub založila se danas da se 28. februar proglasi „Danom autonomnosti Vojvodine”, u znak sećanja na prvi i jedini ustav Vojvodine iz 1974. godine.

“Srećan vam Dan autonomnosti Vojvodine, uz želju da uskoro opet ponovo dobijemo novi ustav Vojvodine”, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost.

Dodaje se da aktuelni Ustav Srbije ne zabranjuje autonomnoj pokrajini da ima svoj Dan autonomnosti.

„Vojvođanska autonomija je istorijska kategorija. Vojvodina je u državu Srbiju unela svoju teritoriju i organe vlasti”, navodi se u saopštenju i dodaje da je autonomija Vojvodine puno starija od pokrajinskog ustava iz 1974. godine

Vojvođanski klub je nagovestio da će Skupštini Vojvodine uputiti inicijativu za ustanovljavanjem Dana autonomnosti pokrajine.

Široka autonomna ovlašćenja Vojvodine ukinuta su nakon „spontane” „jogurt-revolucije” 1988. godine  amandmanima na Ustav Srbije 1989. godine, a besomučni centralizam dobio je svoju potvrdu u Ustavu Srbije iz 1990. godine. Bio je to prvi separatisticcki ustav u bivšoj Jugoslaviji, kojim su široko otvorena vrata za ratni i pljačkaški pohod Miloševićevih bitangi.

U periodu od 1974. do 1988. godine, kada je upravljala svojim resursima, Vojvodina je doživela veliki privredni procvat i po nivou ekonomskog razvoja približila se Sloveniji, a pretekla je Hrvatsku. Danas je Vojvodina izmučena, opljačkana i spala je na prosjački štap, a nacionalističko-centralistička vlast i dalje je tretira kao unutrašnju koloniju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga