Vojvođanski klub: Srbija počiva na trulom ustavu

Vojvodina pre šest godina rekla 'ne' ustavu

29. okt 2012

Nevladina organizacija Vojvođanski klub ocenila je danas, povodom šeste godišnjice referenduma o Ustavu Srbije, da je tada doneti ustav samo produbio probleme u društvu i dodatno ograničio autonomiju Vojvodine.

„Srbija počiva na trulom ustavu iz 2006. godine. Ovaj oktroisani nedemokratski ustav treba što pre ukinuti i doneti novi“, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju za javnost i podsetio da ustav nije prošao u Vojvodini, jer je za njega glasalo manje od 44 odsto građana pokrajine.

„Ovo Vojvođansko ‘Ne!’ ustavu je upozorenje da drugačije treba regulisati ustavni položaj Vojvodine u Srbiji“, ocenjuje se u saopštenju za javnost.

Vojvođanski klub je poručio da novi ustav treba da donese ustavotvorna skupština uz prethodni dogovor „dva ravnopravna entiteta, Vojvodine i Srbije“.

„Vojvodina nije nastala na teritotiji Srbije, za razliku od drugih regiona. Građanima Vojvodine nisu vraćena ustavna prava u skladu sa zaključcima Londonske konferencije iz 1992. godine. Vojvodina je jedini konstituent federacije bivše SFRJ čije pitanje nije rešeno“, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da Srbija i danas Vojvodina posmatra „kao ratni plen i komoru iz koje se uzima koliko i kako kome treba, bez pitanja“.

„Vojvodina je region koji srazmerno najviše siromaši u Srbiji. Nekad je po razvijenosti bila odmah uz Sloveniju i Hrvatsku, a sad je ispod proseka Srbije, a posebno Beograda“, piše u saopštenju.

Vojvođanski klub je ponovio stav da Vojvodina treba da bude republika u okviru „Savezne republike Srbije“, kao i da pokrajina treba da ima sopstveni ustav.

„Najrazvijenije zemlje u svetu su federalizovane ili regionalizovane. Federalizam je lek za iscrpljenu i osiromašenu Vojvodinu i koristan za sve delove Srbije i državu u celini“, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga