Vojvođanski klub: Rehabilitacijom Kalabića, vlast rehabilituje sebe

"Srbija postala država u kojoj je istina prestala da bude važna"

29. maj 2017

Nevladina organizacija Vojvođanski klub optužila je danas aktuelnu vlast da kroz sudsku odluku o rehabilitaciji jednog od četničkih komandanata Nikole Kalabića zapravo želi da rehabilituje samu sebe.

“Da li u Srbiji postoji makar jedna osoba kojoj nije jasno da aktuelna vlast, preko sudskih odluka o rehabilitaciji, zapravo rehabilituje samu sebe, odnosno svoje vođe kao četničke vojvode i pripadnike četničkog pokreta i svoje ideje o velikoj, etnički čistoj Srbiji kao državi istomišljenika? Verovatno ne”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je odluka o rehabilitaciji Kalabića dokaz da je Srbija postala država u kojoj je istina prestala da bude važna.

“S druge strane, dokazi da je Nikola Kalabić ratni zločinac i kolaboracionista su brojni. Najveći zločini su izvršeni pod direktnom komandom Nikole Kalabića, za koje je utvrđen tačan spisak žrtava, okolnosti i način izvršenja, uz napomenu da je u većini i sam direktno učestvovao ili im prisustvovao, odnosno ponosno izveštavao o njima”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su ti brojni dokazani zločini bili nebitni za sud, između ostalog i zato što su ti zločini direktna posledica naređenja Draže Mihailovića, koji je takođe rehabilitovan, što znači da je zvaničan stav države Srbije da Draža Mihailović nije bio ratni zločinac.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga