VOJVOĐANSKI KLUB: Prozivka broj 1

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, u ustavnom roku, 14. oktobra 2009. godine utvrdila je Predlog Statuta auto…

20. sep 2009

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, u ustavnom roku, 14. oktobra 2009. godine utvrdila je Predlog Statuta autonomne pokrajine Vojvodine. Od tada do danas Statut je na čekanju u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Vojvođanski klub, organizacija civilnog društva svaki dan će prozivati po jedno odgovorno lice zbog odugovlačenja i nedavanja saglasnosti u Narodnoj skupštini na Predlog Statuta Vojvodine

PROZIVKA BROJ 1

BORIS TADIĆ. predsednik Republike Srbije i Demokratske stranke

DA LI ZNATE?
Poštovani,
Da li znate da je autonomija Vojvodine predviđena Ustavom Republike Srbije, doduše ne suštinska, kao za „južnu srpsku pokrajinu“? Da li pored čitavog niza negativnih definicija u stilu da nam ne treba „država u državi“, „paradržava“ itd, možete jednom reći i šta je za Vas autonomija Vojvodine, a da po Vama, ona ne bude u suprotnosti sa važećim Ustavom, koji, inače, većina građana Vojvodine nije ni izglasala. Kao što Vam je poznato, samo je Ustavni sud nadležan da ocenjuje (ne)ustavnost nekog akta!
Da li znate da je odavno istekao ustavni rok za donošenje novog Statuta Vojvodine i da već više od 11 meseci traje mučna licitacija kada će se i da li će se on uopšte naći pred Narodnom skupštinom? Kada je nedavno bilo najavljeno ukidanje viza, tražili ste od svojih saradnika i koalicionih partnera da ne licitiraju sa tim dugo čekanim datumom. Da li možete takav zahtev da ponovite i u vezi sa Statutom Vojvodine?
Da li Vi, možda, znate taj datum, ili ste i Vi neobavešteni? Ako ga ipak znate, saopštite ga i nama, jer mnogi od nas Vojvođana ovo iščekivanje doživljavamo kao uvredljivo i ponižavajuće. Jer, za nas Vojvodina nije samo statistički region, već je autentična višenacionalna i multikulturna autonomna pokrajina u sastavu decentralizovane Republike Srbije, a istovremeno i evropska regija aktivno uključena u procese evropskih integracija.
Da li se sećate u kojoj ste vojvođanskoj opštini dobili 95% glasova na predsedničkim izborima? Da li znate u koliko skupština u Vojvodini Vaša stranka ima većinu, uključujući i Skupštinu APV koja je sa ¾ glasova usvojila Statut? Da li verujete da ćete ove izborne rezultate ponoviti i na nekim narednim izborima ukoliko nastavite sa ovakvim odnosom prema Vojvodini i Vojvođanima? Da li znate da Vaše novije izjave u Vojvodini više citiraju opozicioni lideri nego Vaši stranački funkcioneri i koalicioni partneri? Do kada će u vezi sa Statutom trajati ovo neustavno stanje i dokle će se podgrevati antivojvođansko raspoloženje?
„Vojvodina je jedan od naših najčvršćih mostova ka Evropi, jer je ona Evropa u malom i predstavlja dobro lice Srbije“, nedavno je izjavio Vaš ministar Vuk Jeremić u Sloveniji. Nadamo se da to nije bilo samo za spoljnu upotrebu, već da ste i Vi uvereni da Vam Autonomna Pokrajina Vojvodina može značajno pomoći u uvođenju Republike Srbije u Evropsku uniju, a ne samo u učvršćivanju na vlasti kao što je bilo na poslednjim predsedničkim i parlamentarnim izborima.

Za Vojvođanski klub: Đorđe Subotić

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga