Vojvođanski klub potpisao sporazum sa Demokratskom strankom

NVO i politička partija zajedno za ustavnu reformu i protiv SNS-a

14. feb 2014

Demokratska stranka potpisala je u petak sa Vojvođanskim klubom sporazum o saradnji i podršci listi „Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju“, i tom prilikom predstavnici dve organizacije poručili su da će biti potrebna promena Ustava Srbije kako bi Vojvodina bila definisana kao moderna evropska regija.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić je na konferenciji za medije nakon potpisivanja sporazuma, rekao da će Srbija morati da bude decentralizovana i da će Ustav morati da se menja u procesu evropskih integracija, a da je cilj potpisanog sporazuma da se zajedno sa Vojvođanskim klubom vidi na koji način mora da se uredi položaj Vojvodine.

„Aktuelni Ustav ne da nije usaglašen sa evropskim standardima već predstavlja formalnu kočnicu za dalje korake Srbije ka EU“, ocenio je Pajtić.

On je naveo da ne postoji vladavina prava kada položaj Vojvodine „zavisi od političke volje vladajuće stranke i njenog predsednika Aleksandra Vučića„.

„I SNS i Vučić i vlada su odgovorni što su redukovane nadležnosti Vojvodine“, ocenio je Pajtić i naveo da je atmosfera u društvu u kojoj sve zavisi od jednog čoveka dovela i da Ustavni sud Srbije donese „odluku koja je bez presedana jer je Ustavni sud pojedine odredbe Ustava – koje su u statutu samo prepisane – proglasio neustavnim„.

U novom Ustavu, kako smatra Pajtić, Vojvodina treba da se definiše kao moderna evropska regija, navodeći da je sada ona jedina regija kojoj se osporava pravo da u Briselu ima svoje predstavništvo.

Bojan Pajtić je naveo i da mu je drago što je Vojvođanski klub upravo Demokratsku stranku prepoznao kao jedinu stranku koja ne koketira sa SNS i Vučićem, jer DS ne veruje da naprednjaci mogu reformisati i demokratizovati društvo.

Vojvodjanski klub DS 2Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić rekla je da se ta organizacija prvi put odlučila na saradnju sa jednom političkom strankom jer je DS, kako je rekla, najuticajnija i najjača u Vojvodini i pri tome je jedina stranka koja je jasno rekla da ni pre ni posle izbora neće ići u koaliciju sa SNS.

„Mi smo se opredelili da ćemo dati podršku stranci koja bude išla protiv SNS. Smatramo da je neuređena država neozbiljna, a neuređena država u kojoj vlasti nemaju institucije već jedan čovek – opasna“, ocenila je Branislava Kostić.

Ona je rekla i da je Vojvodina sada prinuđena da se lati besmislenog posla i da usaglašava statut sa Ustavom koji je zreo za menjanje.

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke u Vojvodini Miroslav Vasin rekao je da je cilj sporazuma da se zajednički iznađe što kvalitetnije rešenje za punu autonomiju Vojvodine po volji građana, jer Vojvodina ima ambicije da postane evropska regija u još većoj meri nego danas.

Bojan Pajtić je ponovio i da DS ni sa kim nije razgovarala o koalicijama nakon izbora ali da svakako neće ulaziti u koaliciju sa SNS i DSS.

On je, odgovarajući na pitanje da li se posle parlamentarnih izbora mogu očekivati i izbori u Vojvodini, rekao da je od maja 2012. do danas bilo „17 termina u kojima je trebalo da padne Vlada Vojvodine ali da se to nije desilo“.

Nema smisla da se opet bavimo time. Kada 17 puta neko promaši temu, čudim se naporima SNS-a da ponovo nameću tu temu“, rekao je Bojan Pajtić.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga