Vojvođanski klub: Pošten čovek ni kafu ne pije sa svakim

Za koga glasati na izborima u Odžacima?

12. dec 2013

Vojvođanski klub, kao najstarija nevladina organizacija koja ima za cilj zaštitu interesa građana Vojvodine i borbu za dostojanstven položaj Vojvodine u državi Srbiji, poziva građane Vojvodine i vojvođanske stranke na odgovoran odnos prema svim izbornim procesima koji se u Vojvodini dešavaju, ili će se dešavati. Nema više vremena za propuštanje šansi, nema opravdanja za izostanak ni sa jednih izbora, nema prostora za kalkulacije i političko licemerje. Ili ćemo sačuvati Vojvodinu i izboriti se za donošenje novog Ustava, koji će Vojvodini vratiti dostojanstvo, ili ćemo postati samo „sever Srbije“, večita kolonija, koju će eksploatisati kako ko stigne.

Zato pozivamo građane Vojvodine da pokažu odgovornost u skladu sa vremenom u kome živimo. Nije istina da su sve stranke iste! To je populizam koji nam serviraju stranke koje žele da se zaboravi koga su proterivali, kome su pretili, kojim su parolama trovali narod i koja sve obećanja danas kače „mačku o rep“, zabavljajući se samo novim zaduživanjima zemlje i progonom neistomišljenika. Zato pozivamo Vojvođane da izađu na izbore, od lokalnih koji se dešavaju u većini vojvođanskih opština, do pokrajinskih i republičkih, kad god da budu zakazani. I da poštuju samo jedno pravilo: glasajte za one za koje znate da nisu i nikada neće deliti i zavađati Vojvođane po nacionalnoj liniji, da neće licitirati koliko ko kojih krvnih zrnaca ima, kojim pismom piše, kom Bogu se moli i kojim jezikom govori! Poštujte svoje pravo da nas predstavljaju oni koji su nas dostojni! Ne dopustite da sami biramo, ili dozvolimo da budu izabrani, oni koji su sramota za višenacionalnu Vojvodinu, koja je oduvek bila deo Evrope, oduvek se dičila svojom kulturom, dostojanstvcom i vrednoćom svojih ljudi. Pljačka Vojvodine neće prestati, dok se ne izborimo za to da prestane! Niko nam neće pokloniti ni zakonodavnu, ni izvršnu, ni sudsku vlast! Zato birajmo one koji će zaustaviti pljačku, one za koje nismo samo „sever Srbije“, one koji su ponosni što su Vojvođani! Birajmo one čiji će minimum zahteva u pogledu položaja Vojvodine biti zalaganje za novi Ustav Srbije i pravo Vojvodine na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast! Izborimo se za one kojma će biti važno koliko u Vojvodini ima novih investicija i novih fabrika, koliko nezaposlenih, a koliko neobrađene zemlje i zamandaljenih kućnih vrata po vojvođanskim selima. A one, za koje glasate, naterajte da to što su obećali i ispune!

Apelujemo i na političke stranke građanske opcije, posebno one koje u svojim programima imaju zalaganje za razvoj multikulturalne, moderne Vojvodine, da ne kalkulišu na lokalnim izborima, izgovarajući se da „na lokalu može svako sa svakim“. Pošten čovek ni kafu ne pije sa svakim, a kamoli da sa svakim može u koaliciju! Prošlo je vreme kad ste mogli računati na oproštaj i zaborav! Nije svejedno da li ćete nam svojim pred-izbornim, ili post-izbornim koalicijama dovoditi nacionaliste na vlast u multinacionalnoj Vojvodini! Nije svejedno da li ćete biti sa onima koji su decenijama pokušavali, a neretko i uspevali, da siluju Vojvodinu, vojvođansku privredu i vojvođansku kulturu! Za to nema opravdanja, kao ni za kalkulantski izostanak sa izbora, jer – dok vi kalkulišete, ostavljate prostor za one koji ne misle dobro ni Vojvodini, ni Vojvođanima.

Za modernu, bogatu, ponosnu, višenacionalnu Vojvodinu koja nije ničija kolonija!

predsednica Vojvođanskog kluba
dr Branislava Kostić 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga