Vojvođanski klub podržao proteste poljoprivrednika

Bez uspostavljanja prava Vojvodine na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast stalno ćemo dolaziti u konflikte

26. nov 2015

Novosadska nevladina organizacija Vojvođanski klub ocenila je danas da su nedovoljna kompetentnost ministarke i direktni uticaj tajkuna na odluke Ministarstva poljoprvrede i Vlade Srbije razlog što je resorna ministarka Snežana Bogosavljević Boškovć izjavila da ne razume zahteve poljoprivrednika.

„Zakon o poljoprivrednom zemljištu predviđa da se u svakoj opštini izuzme 30 odsto najbolje zemlje i ustupi investitorima na 30 godina, po direktnoj pogodbi, što je isto što i prodaja. Desetinama hiljada Vojvođana tako se ispod nogu izvlači osnova njihove ekonomske egzistencije“, navodi se u saopštenju Vojvođanskog kluba.

Ta organizacija podržala je proteste poljoprivrednika i njihove zahteve, jer smatra da će Zakon u ovakvom obliku dovesti do daljeg siromašenja Vojvodine i ubrzanog iseljavanja iz nje. „Ovaj ekonomsko-socijalni momenat vlada i ministarska prećutkuju, dok nam se umesto toga serviraju bajke o ekonomskom preporodu, prerađivačkim kapacitetima i sličnim milenijumskim poduhvatima Vlade“, navodi Vojvođanski klub. U saopštenju se dodaje i da je izjavom da se zakoni „ne mogu praviti samo za Vojvodinu“, ministarka Bogosavljević Bošković potvrdila da je neophodno menjati Ustav Srbije, kako bi se redefinisale nadležnosti Vojvodine, među kojima je zakonodavna vlast jedna od najvažnijih.

„Bez uspostavljanja prava Vojvodine na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast stalno ćemo dolaziti u konflikte koji se svode na to da se ne mogu praviti zakoni samo za Vojvodinu“, dodaje se u saopštenju.

Oni su pozvali Skupštinu i Vladu Vojvodine, Poljoprivredni fakultet i nevladine organizacije, da se o tom pitanju izjasne i podrže zahteve i proteste vojvođanskih poljoprivrednika.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga