Vojvođanski klub: Menjati ustav i decentralizovati državu

Centralizam znači dalje tavorenje, a decentralizacija znači prosperitet

29. jul 2015

Nevladina organizacija Vojvođanski klub ocenila je danas da su najavljene promene Ustava Srbije prilika da se odgovori na suštinsko pitanje da li Srbija treba da bude uređena centralistički ili treba da bude decentralizovana.

“Centralizam znači dalje tavorenje, a decentralizacija znači prosperitet, kroz jačanje lokalne samouprave, autonomije i širenje centara odlučivanja i podsticanje preduzetništva. Kojim ćemo putem krenuti, isključivo je na nama – da ne krivimo posle Vatikan, Ameriku, vladare iz senke”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao član predsedništva Vojvođanskog kluba Dragomir Jankov.

On je kritikovao predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog nedavne izjave da u Srbiji nema dovoljno preduzetničkog duha i rekao da ne može biti preduzetništva u državi u kojoj se kažnjavaju produktivni a nagrađuju neproduktivni.

Jankov je upitao kako je moguće da najveći poreski obveznici imaju pravo da godinama ne plaćaju porez dok se srednji i mali obveznici tim više opterećuju nametima.

On je upitao i kako je moguće da se uspešna Elektrovojvodina prisajedini Elektrodistribuciji Beograd koja posluje sa gubicima.

“Ako se produktivni kažnjavaju, a neproduktivni nagrađuju, onda je iluzorno očekivati razvoj preduzetničkog duha i pitati se zašto ga nema”, kazao je Jankov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga