VOJVOĐANSKI KLUB: Memorandisti ponovo o Vojvodini

Demokratska stranka Srbije i njen posustali lider dr Vojislav Koštunica “počastili” su Novi Sad boravkom na sednici G…

16. jun 2009

Ko će nositi vojvođansku zastavu?Demokratska stranka Srbije i njen posustali lider dr Vojislav Koštunica “počastili” su Novi Sad boravkom na sednici Glavnog odbora u nedelju. Utvrđujući baš u glavnom gradu Vojvodine, svoju Deklaraciju o položaju Vojvodine, pokazali su građankama i građanima Vojvodine, svoju zlu nameru kada je reč o položaju pokrajine, pa i o sprovođenju Ustava Srbije, koji su nametnuli građanima na jednom sumnjivom oktroisanom referendumu kojem su ovdašnji građani rekli “ne”.
Koštunica i njegovi sledbenici, koji u vojvođanskom biračkom teli imaju slabu podršku, kao i na svakim prethodnim izborima, pokazali su Deklaracijom da ne priznaju Vojvodinu ni istorijski, ni politički, ni kurtološki. Zagledani u svoj izvor – Memorandum SANU, baš u glavnom gradu Vojvodine izrekli su niz neistina poput one da je Vojvodina stvorena njihovim oktroisanim Ustavom, a ne 1848. godine i antifašističkom borbom. Vojvodina nije stvorena voljom srbijanskih političara i njihovom milošću, kako se to želi prikazati.
Deklaracija unosi nemir i zebnje građanima Vojvodine, jer znači povratak u 19. vek i nastavak centralističkih i unitarističkih tendencija kojima će se iz jednog centra, iz jedne glave, iz jedne Crkve, komandovati svim građanima, svim tokovima od privrede do kulture…
Građanke i građani Vojvodine su samo jednom prevareni, kada su 2000. godine glasali protiv zločinačkog Miloševićevog režima, opredeljujući se za dr Vojislava Koštunicu. Posle toga njegov ugled je padao, i sada je tu gde jeste. Deklaracijom je DSS započeo opasnu igru poništavanja vekovnih težnji skoro dva miliona stanovnika, preteći narušavanjem međunacionalne i verske tolerancije i civilizovanog suživota kao najveće tekovine ovih prostora. Baš zbog toga će ovoj antivojvođanskoj deklaraciji i sličnim centralističkim pamfletima budućnost reći “ne”, jer to nije prvi put. Setimo se samo ustavnog referenduma.
Vojvođanski klub, organizacija civilnog društva građanki i građana Vojvodine upozorava autore Deklaracije da Vojvodina nije nastala na teritoriji Srbije! Ona je u Srbiju unela svoju teritoriju i svoje organe vlasti. LEGALISTI BI MORALI DA ZNAJU I OVO DA JE VOJVODINA JEDINI KONSTITUENT JUGOSLOVENSKOG FEDERALIZMA ČIJI STATUS NIJE REŠEN. Takođe, u prilog legalizmu i poštovanju prava je činjenica da građanima Vojvodine nisu vraćena ustavna prava u skladu sa Londonskom mirovnom konferencijom iz 1992. godine, na šta su se obavezali i međunarodna zajednica i država Srbija.

(Saopštenje Vojvođanskog kluba)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga