Vojvođanski klub: Jogurt revolucija uništila Vojvodinu

Vojvodina je opustošena i opljačkana

06. okt 2012

Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsetila je da se danas navršavaju 24 godine od „jogurt revolucije“, tokom koje je na ulici srušena tadašnja ustavna autonomija Vojvodine, i ocenila da od tada počinje uništavanje ove pokrajine.

„Jogurt revolucija bila je uvertira za raspad Jugoslavije. A danas je vidljivo i golim okom da je Vojvodina bez političkog i ustavnog subjektiviteta opustošena i opljačkana“, naveo je Vojvođanski klub.

Ta organizacija ponovila je svoj zahtev za federalizaciju Srbije, u kojoj će Vojvodina biti republika sa svojim ustavom, kao i sa zakonodavnim, sudskim i izvrsnsim nadležnostima, izvornim prihodima i sopstvenom imovinom.

Vojvođanski klub je podsetio da se „jogurt revolucija odigravala pod parolom „Oj, Srbijo, iz tri dela sad ćeš opet biti cela“ i dodao da danas niko u Srbiji nikako da kaže iz koliko se delova ona sastoji niti gde su njene granice.

„Nekada je Vojvodina po razvijenosti bila odmah iza Slovenije odmah uz Hrvatsku. Danas je Vojvodina nedovoljno razvijena regija u Srbiji sa velikim brojem nezaposlenih“, naveo je Vojvođanski klub.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga