Vojvođanski klub: Autoritarne smene u RTV

Ako dozvolimo da ovo prođe bićemo svedeni na geografsko-meteorološki pojam "sever Srbije"

19. maj 2016

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić ocenila je danas da smene urednika i prinudne ostavke rukovodstva Radio televizije Vojvodine (RTV) predstavljaju temelje i obrazac po kojem će se odvijati političko upodobljavanje Vojvodine – mimo zakona, uz kršenje procedura i nadležnosti, bez adekvatnog obrazloženja, nasilno i autoritarno.

Kostić je u pisanoj izjavi istakla da je isti princip uklanjanja „nepodobnih“ urednika i novinara primenjen krajem osamdesetih na tadašnju Radio televiziju Novi Sad, posle čega je RTNS svedena na studio RTS-a i najagilnijeg predstavnika ratnohuškačkog medijskog delovanja u Srbiji.

„Demonstracija moći nove pokrajinske vlasti je već počela, mada će tek za par nedelja u Banovinu ući oni koji su uložili maksimum napora da ekonomski obogalje Vojvodinu, poklone vojvođanske oranice domaćim i stranim tajkunima, oduzmu Vojvodini sve bitne nadležnosti i resurse, obesmisle njene institucije i svaki vojvođanski zahtev okarakterišu kao separatizam“, navela je predsednica Vojvođanskog kluba.

Kostić je ocenila i da nas istorija uči da je jedini pravi put otpora takvoj vlasti objedinjavanje svih vojvođanskih snaga, u cilju odbrane od autoritarne vlasti koja ruši sa fantomkama, otpušta po hodnicima, krade na izborima, hapsi bez pravnog osnova, presuđuje po medijima, reklamira svoje građane kao jeftinu radnu snagu, a protivustavne ugovore naknadno verifikuje uz poslušnu skupštinsku većinu.

„Smene u Javnom servisu Vojvodine su svojevrstan test. Ako dozvolimo da one prođu, to će biti znak da  smo spremni da, korak po korak, ustupamo deo po deo onoga što Vojvodina jeste, sve dok ne budemo svedeni na geografsko-meteorološki pojam ‘sever Srbije'“, dodaje se u izjavi.

Pri tome, dodaje se, Aleksandar Vučić, naočigled cele Evrope demonstrira principe autoritarne i nasilne nedemokratske vladavine i kršenje svih demokratskih procedura, zbog kojih ga je, kao jednog od Miloševićevih i Šešeljevih ljudi, ista ta Evropa osuđivala devedesetih.

„Na nama je da toj Evropi jasno kažemo da pored obaveza koje mi imamo na putu pridruživanja EU i Evropa ima neke obaveze prema nama. Najvažnija od tih obaveza je da građane i građanke ove zemlje podrže u borbi za demokratiju, poštovanje demokratskih institucija, demokratskih princima i demokratskih procedura. Da se ne bi, u zajedničkoj nam Evropi, ustoličio još jedan tiranin koga će samo ulica moći da otera“, ocenila je Kostić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga