Vojvođanski klub: Autonomija Vojvodine ugrožena zahtevima za izbore

Pismo javnosti, Majklu Devenportu i Jelku Kacinu

31. mar 2014

Nevladina organizacija Vojvođanski klub zatražila je danas od šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkla Devenporta i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina da reaguju na “grube pritiske” i na osporavanja legaliteta i legitimiteta organa vlasti u Vojvodini.

Vojvođanski klub je ocenio da pritisci za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora narušavaju autonomna prava Skupštine i Valde Vojvodine.

“Ovi pritisci, praćeni naredbodavnim iskazima, dolaze od nosilaca najviših državnih fukcija u Srbiji, kao i od lidera i funkcionera Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera, predstavlja dokaz da najviši organi vlasti u Srbiji i stranke koje ih čine, nemaju nameru da se obaziru ni na Ustav ni na zakone”, piše u saopštenju za javnost.

Vojvođanski klub je poručio da se raspisivanje izbora za Skupštinu Vojvodine ne može dovoditi u vezu sa uspehom ili neuspehom neke političke stranke na republičkim, lokalnim ili bilo kojim drugim izborima.

“Ne može Ustav u jednom slučaju da važi, a u drugom ne. Ili imamo pravnu državu, ili je nemamo. Ne mogu se izbori raspisivati kad kome padne na pamet. Ili bolje: mogu, ali onda se ide na ulice, pa se tamo traži uspostavljanje prava i pravne države, što je jednako legitimno kao i vaš zahtev za upodobljavanjem vlasti”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da vladajuća koalicija u Skupštini Vojvodine, koju čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, ima pravo da izvrši rekonstrukciju vlade, što je stvar pokrajinskih poslanika.

“Zato apelujemo na sve državne i partijske funkcionere da se ne igraju sa legitimitetom i zakonitošću. Dosta je bilo principa: ‘Država – to sam ja’. Osim, ako neko misli da Srbija nije dovoljno potonula u prošlost”, piše u saopštenju, koje je potpisala predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga