Vojvođanski DS neće smenu Petrovića

Vojvodini preti potpuni kolaps na regionalnim putnim pravcima, jer policija ne dozvoljava da traktoristi formiraju kolonu i upute se u Beograd

01. jun 2011

Vojvođanske demorkrate demantuju da povodom protesta poljoprivrednih proizvodjača žele da izdejstvuje smenu resornog ministra Dušana Petrovića.
To je izjavio koordinator vladajuće koalicije u pokrajinskoj administraciji Dragoslav Petrović ističući da nema sukoba unutar DS-a.

„Ne postoji nikakva konfrontacija između partijskog rukovodstva u centrali u Beogradu i ovog u Novom Sadu. Radi se samo o posledici politike koju sprovodi novi ministar poljoprivrede“, rekao je Dragoslav Petrović.

On je uoči sednice Skupštine Vojvodine rekao da je pokrajinska vlada je „vrlo osetljiva“ kada se radi o pitanjima agrara.

„Prema zahtevima poljoprivrednika moramo da se odnosimo na vrlo elastičan i konstruktivan način. U tom smislu smo ovih dana i dali podršku izvesnim izmenama u predloženoj uredbi, što je i učinjeno“, naveo je Petrović, koji je ujedno i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj.

On se založio za direktni nastavak pregovora predstavnika Ministarstva poljoprivrede i asocijacija poljoprivrednika, dodajući da pokrajina u tome ne može da učestvuje.

„Nema nikakvih mogućnosti da se Vojvodina direktno finansijski uključi u rešavanje novonastale situacije. S jedne strane, u inače prenapregnutom pokrajinskom budžetu nema slobodnih sredstava, a s druge pitanje subvencija agrara je u nadležnosti i odgovornosti Republičke vlade“, zaključio je Petrović.

 Tačan podatak o zakrčenosti puteva u Vojvodini nema niko, a događa se da na jednom pravcu ima više obustava saobraćaja. Danas su se u proteste uključili poljoprivrednici iz južnog Banata i nekoliko sela oko Zrenjanina, Bačke Palanke, Kikinde, Sremske Mitrovice, Šida, Rume i drugih mesta.
Policija je došla do podataka da u protestnoj vožnji u Beogradu želi da učestvuje oko 5.500 traktora. Najbliži Beogradu su traktoristi u Novoj Pazovi. Policija je sprečila dalje kretanje stotinu traktora, jer imaju naređenje da ne dozvole ulazak ratara na teritoriju grada Beograda.

Uz dosta nadmudrivanja između policije i poljoprivrednika u širem reonu Kovina, most na Dunavu koji povezuje ovaj region sa Smederevom je blokiran sa oko stotinu različitih mašina. Od ranih jutarnjih časova poljoprivrednici iz južnog Banata pokušali su da se grupišu i izađu na glavne saobraćajnice, ali to nije dozvolila policija.

U Asocijaciji poljoprivrednika, koji uz Vojvodina agrar najvećim delom rukovodi protestom, juče je saopšteno da poljoprivrednici zbog situacije koja je nastala traže ostavku ministra za poljoprivredu Dušana Petrovića
Danas se o tom i drugim novim zahtevima očekuje zvanično saopštenje. Zbog velikog broja učesnika uključenih u protest organizatori teško uspostavljaju kontakt, pa se događa i samovolja pojedinaca na barikadama, od kojih štetu imaju drugi učesnici u saobraćaju.

I jutros su organizatori ponovili – „Hoćemo protestnu vožnju po Beogradu, ali od policijskih barikada to nismo još uspeli” – rekao je za „AgroServis” Baja Ivković, predsednik Udruženja iz Subotice.

(AgroServis, agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga