Vojvođanske opštine očekuju veću rudnu rentu

Inicijativa Srbobrana, Kikinde i Kanjiže dobila podršku ministarstva

04. dec 2015

Na teritorijama opština Kikinda, Kanjiža i Srbobran kompanija NIS crpi oko 90 odsto nafte i gasa u odnosu na ukupnu eksploataciju na teritoriji Srbije, pa je ta činjenica bila i povod svojevremenog pokretanja inicijative za izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Inicijativa tri vojvođanske opštine trebalo bi da omogući da kompletan prihod od naplate rudne rente pripadne lokalnim zajednicama.

Ovaj predlog dobio je ove nedeljne i podršku iz Ministarstva rudarstva, a resorni ministar Aleksandar Antić istakao je da će ta institucija sugerisati da se inicijativa tri vojvođanske opštine prihvati prilikom izrade Zakona o naknadama.

Predsednik opštine Kanjiža Mihalj Bimbo objasnio je da je ta lokalna samouprava, u cilju poboljšanja života u lokalnim zajednicama, predložila da, dok se renta za korišćenje nafte i gasa ne bude naplaćivala u iznosu od sedam odsto, ta sredstva u celosti budu prihod budžeta opštine na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija.

Bimbo je za RTV izjavio da je prihod Kanjiže od rudne rente sa 324 miliona dinara, koliko je iznosio 2012, ove godine pao na 139 miliona dinara, što znači da se za protekle tri godine više nego prepolovio.

Predsednik opštine Kikinda Pavle Markov ocenio je da iznosi koje opštine dobijaju od rudne rente govore sami za sebe.

„Naime, pre samo tri godine, na ime rudne rente, u budžet opštine Kikinda slilo se više od 600 miliona dinara na godišnjem nivou. Projekcija je da će u narednoj godini taj iznos biti svega oko 200 miliona dinara. Složićete se da je to drastičan pad, ogromne razlika, pogotovo imajući u vidu obim ekslopatacije na terenu naše Opštine. To je nedovoljan novac za bilo koji značajniji projekat lokalne samouprave“, kazao je Markov.

Prema njegovim rečima, to prelazno rešenje omogućilo bi bar delimičnu nadoknadu, izgradnju i sanaciju infrastrukturnih objekata, unapređenja života u lokalnoj zajednici:

„To prelazno rešenje samo omogućava drugačiju preraspodelu novca u okviru državnog budžeta. Ali, iznos ostaje isti i po kompaniju NIS ne znači ništa, oni neće , bar za sada izdvajati ni dinar više. Ipak, ta drugačija preraspodela omogućiće lokalnim samoupravama da rešavaju konkretne probleme i saniraju nastalu štetu nastalu ekspšloatacijom nafte i gasa“, dodao je predsednik kikindske opštine.

Prema nezvaničnim podacima, na teritoriji kikindske opštine postoji preko 800 naftnih bušotina, a pretpostavlja se da je oko 500 aktivnih. Eeksploatacijom nafte i gasa na severu Banata kompanija NIS ostvaruje značajnu finansijsku dobit. Kikinđani očekuju da se to značajnije oseti i na lokalnom budžetu.

Srbobran: Malo para od rudne rente

srbobran zoran_mladenovicLokalna vlast opštine Srbobran s velikom pažnjom prati priču o rudnoj renti jer se, po rečima predsednika opštine Zorana Mladenovića, u budžet iz godine u godinu uplaćuje sve manje novca iako NIS izvlači sve više nafte. Ovaj raskorak, kaže Mladenović, pravda se padom cene nafte na svetskom tržištu.

„U ovoj godini opštini Srbobran umesto 120 miliona, koliko je dobila prošle godine, uplaćeno je tek 72 miliona dinara. S druge strane činjenica je da se naša nafta ne iznosi na svetsko tržište, a cene naftnih derivata ostaju iste“, kazao je Zoran Mladenović.

Mladenović je istakao da bi rudna renta morala da bude na nivou one koju daju zemlje u okruženju i precizira da je to od 13 do 20 odsto. Nažalost, dodao je, ne poštuje se ni zakonskih sedam već lokalnim samoupravama ostaje tek deo od „mršavih“ tri odsto koji se već dugo primenjuju.

„S obzirom na noviju tehnologiju i intenzivnije izvlačenje nafte, što mi vidimo na terenu, mislimo da lokalne samouprave treba da dobiju adekvatno onome što daju“, kategoričan je Mladenović.

Po Mladenovićevim rečima opsluživanje osamdesetak bušotina nanosi štetu i lokalnim putevima a ugrožen je i Park prirode Beljanska bara. Ne veruje da je moguće promeniti procenat od rudne rente pa zato, kao jedno od rešenja, vidi u poštovanju zakonskih sedam odsto, od kojih bi daleko više odlazilo lokalnim budžetima.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga