Vojvođanske NVO: Država dala legalitet i legitimitet neonacistima

“Sve to se radi kako bi se uskoro moglo otpočeti i sa rehabilitacijom zlikovaca koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, jer su na vlasti njihovi neposredni saradnici”

24. mar 2016

Devet vojvođanskih nevladinih organizacija ocenilo je danas da je odlukom da dozvoli održavanje skupa „Marš sećanja“ u organizaciji Nacionalnog srpskog fronta, iza kojeg stoji zloglasni i osuđivani neonacista Goran Davidović, država zaokružila proces davanja legaliteta i legitimiteta neonacističkom pokretu u Srbiji.

Nevladine organizacije su podsetile da su u oktobru 2007. godine predstavnici Davidovićeve, u međuvremenu zabranjene, organizacije Nacionalni stroj u Novom Sadu kamenovali građane koji su se nalazili u mirnoj protestnoj šetnji protiv pojave neonacizma, a da je država prošle godine, posle osam godina, odustala od krivičnog gonjenja ovih napadača.

“Time je praktično započeo proces pune legalizacije neonacizma, a građani koji su bili povređeni usled napada ostali su bez bilo kakve satisfakcije”, ocenjuje se u saopštenju i dodaje da je odluka države da dozvoli ovaj skup još jedan podstrek nasilnicima “svih boja”.

“Legitimacija neonacizma praktično traje od kraja osamdesetih i tzv. buđenja nacionalne svesti. Smatramo da su se neonacisti rodili na đubrištu ideje o Velikoj Srbiji i stalnog podgrevanja nacionalizma, ksenofobije i mržnje, koji potpuno dominiraju javnim životom već dugi niz godina, dosežući u poslednje vreme svoje vrhove. Takođe, oni su i posledica dugogodišnjeg odbijanja Srbije da se suoči sa strašnim zločinima počinjenim u njeno ime, kao i političkim i dubljim uzrocima ratova devedesetih”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je legitimacija neonacizma data i brojnim rehabilitacijama saradnika okupatora i fašista i nacista iz Drugog svetskog rata, čime se uspostavlja “sistem vrednosti” u kojem je sasvim normalno da neonacisti slobodno šetaju ulicama gradova Srbije.

“Sve to se radi kako bi se uskoro moglo otpočeti i sa rehabilitacijom zlikovaca koji su osuđeni pred Haškim tribunalom, jer su na vlasti njihovi neposredni saradnici”, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Centar za regionalizam, Građanska akcija, Zelena mreža Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga