Vojvođanska zastava skinuta sa jarbola i bačena u blato

LSV i Vojvođanska partija: zastava garantovana čak i ovakvim ustavom

12. dec 2013

dizalica_zastavaVojvođanska partija osudila je danas potez rukovodstva novosadskog javnog preduzeća Sportski i poslovni centar „Vojvodina“ (Spens), koje je skinulo zastavu Autonomne Pokrajine sa jarbola ispred Spensa.

„Upozoravamo vas da je zastava AP Vojvodine definisana Ustavom, da je Skupština Vojvodine 2004 godine donela odluku o zastavi i grbu AP Vojvodine, i svaka javna ustanova u AP Vojvodini je obavezna da istakne vojvođansku zastavu“, navodi se u saopštenju za javnost.

Vojvođanska partija je zatražila od rukovodstva Spensa da u najkraćem mogućem roku vrati zastavu Vojvodine na jarbol, pored zastava Srbije, Novog Sada i Spensa.

Ta stranka je najavila da će Ustavnom sudu podneti tužbu protiv svih državnih institucija u pokrajini koje nisu istakle zastavu AP Vojvodine.

Zastava je sa jarbola skinuta prekjuče, a to je juče osudio i novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je takođe apelovao na rukovodstvo Spensa da je hitno vrati tamo gde se nalazila.

„Da li se to gradska vlast, odnosno njen menadžment u Spensu stide zastave AP Vojvodine, pokrajine koja je u vreme pune autonomije taj Spens i izgradila“, upitao je LSV i zatražio od gradonačelniak Miloša Vučevića da „uloži svoj autoritet“ da se zastava vrati na mesto i da se više ne dozvoli njeno uklanjanje.

LSV je podsetio da je Vojvodini pravo na obeležja, garantovano „čak i ovakvim Ustavom Srbije“.

„Opšte je poznato da nijedna zastava ne sme da dodiruje tlo, pa ako se, kao na fotografiji vidi da se zastava AP Vojvodine provlači kroz blato, to bi moglo da se protumači kao odnos dela aktuelne vlasti u Novom Sadu prema Vojvodini uopšte“, poručili su iz LSV.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga