Vojvođanska premijera filma Godine koje su pojeli lavovi

Dokumentarni film sarajevskog novinara Bore Kontića “Godine koje su pojeli lavovi” bavi se novinarima ratnim huškačima 20 godina nakon početka ratova u bivšoj SFRJ.

28. nov 2010

Dokumentarni film sarajevskog novinara Bore Kontića “Godine koje su pojeli lavovi”, koji se bavi novinarima ratnim huškačima 20 godina nakon početka ratova u bivšoj SFRJ, premijerno će sutra biti prikazan u Medija centru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Novom Sadu, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji.

Nakon projekcije filma biće održana tribina na temu odgovornog izveštavanja medija, a govoriće, sem autora, novinarke Nadežda Gaće, Branislava Opranović i novinar Idro Seferi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) sredinom 2009. godine podnelo je domaćem Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv odgovornih u medijima za ratnohuškačko izveštavanje, podstrekivanje i podsticanje na ratne zločine.

Prijava je bila rezultat višemesečnog istraživanja o ulozi novinara i medija u ratnim sukobima, koje je u više nastavaka objavljeno u NUNS-ovom časopisu Dosije.

Tragom prijave, ali i istrage koju je Tužilaštvo otvorilo pre nje, sarajevski novinar i publicista Boro Kontić je napravio dokumentarni film “Godine koje su pojeli lavovi”,  koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu dokumentarne selekcije 16. Sarajevo film festivala, krajem jula. Producent filma je mladi sarajevski novinar Aldin Arnautović.

Projekcijom Kontićevog filma i raspravom, NDNV želi da podseti sve kolege na vreme u kome je novinarstvo doživelo sunovrat, saopštilo je danas to udruženje. Vojvođanska premijera filma počinje sutra u 16.30, u Zmaj Jovinoj 3/1, u Novom Sadu.

Projekciju su pomogli Misija OEBS-a u Srbiji i Kraljevina Holandija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga