Vojvođanska partija: Vojvodini ne trebaju jednonacionalni simboli

"Vojvodini treba vratiti sve što joj je oduzeto u protekle tri decenije”

06. sep 2016

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić usprotivio se danas uvođenju tradicionalnih simbola Vojvodine i ocenio da je reč o simbolima jedne nacije, što nije u skladu sa multietničkim karakterom te pokrajine.

“Vojvodini ne trebaju tradicionalni simboli jedne nacije, Vojvodini treba vratiti sve što joj je oduzeto u protekle tri decenije”, poručio je Odžić u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, ukoliko Srbija ne želi Vojvodinu, onakvom kakva ona jeste i kakva bi trebalo da bude, onda Vojvodina treba “da krene putem sopstvenog političko–ekonomskog samoodređenja i održivog uređenja”.

Ocenio je da vladajuća većina u Skupštini Vojvodine “nametanjem tradicionalnih simbola iz doba Kneževine Srbije”, kada Vojvodina nije bila deo Srbije, pokušava da nastavi sa procesom uništavanja pokrajine.

“Vojvodina je nastajala u sasvim drugačijim istorijskim okolnostima i Srbija joj nije dala nikakvu vrstu autonomnosti, da bi joj danas istu to pravo uskraćivala”, naveo je Odžić i poručio da su građanke i građani Vojvodine, svi narodi i nacije Vojvodine, “jedini vlasni” da odlučuju o svojoj sudbini, kao što su to činili 1918. Ili 1945. godine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga