Vojvođanska partija: Vojvodini ne treba Južni tok

Neshvatljivo ćutanje pokrajinske administracije

23. nov 2013

Vojvođanska partija zahteva od državnog vrha Srbije da ne potpisuje ugovor o izgradnji deonice gasovoda Južni tok kroz Vojvodinu i Srbiju dokle god građani Vojvodine i Srbije ne budu upoznati sa sadržinom i istinom o energetskom sporazumu između Srbije i Rusije.

„Opravdano izražavamo sumnje da je energetski sporazum (2008-2038) između Rusije i Srbije višestruko štetan i trajno destibilizarajući po Vojvodinu, Srbiju i ceo region. Neshvatljivo je ćutanje pokrajinske administracije na ovu temu, pošto su najveći konzumenti gasa upravo građani Vojvodine i kada će sama izgradnja gasne infrastrukture u dobrom delu svog toka prolaziti preko vojvođanske zemlje“, navodi se u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila da Vojvodina ima dovoljne rezerve gasa za sopstvene potrebe, da kroz Mađarsku uvozi isti taj ruski gas, tako da ne postoji nijedan ekonomski opravdan razlog za besplatno ustupanje privatnog vlasništva zemlje, objekata, instalacija… građana Vojvodine ruskom državnom preduzeću Gaspromnjeft i svim ostalim zavisnim preduzećima koja se pojavljuju u ovom poslu, a po nekom pravilu su sva u vlasništvu ruskih državljana i domaćih tajkuna.

„Vojvodina ne želi da u budućnosti bude zavisna od bilo čije energetske, bezbednosne ili političke moći na sopstvenoj teritoriji“, poručila je Vojvođanska partija.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga