Vojvođanska partija traži reviziju ugovora o prodaji NIS-a

Osnovati Naftagas Vojvodine

16. okt 2014

Vojvođanska partija apelovala je danas na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da od predsednika Rusije Vladimira Putina zatraži reviziju ugovora o prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromnjeftu.

Ta stranka je u saopštenju za javnost ocenila da treba da se onemogući da NIS i dalje nastavi sa trajnim iscrpljivanjem rezervi nafte i gasa u Vojvodini i dodala da ti resursi treba da budu izuzeti iz ugovora i formirati preduzeće “Naftagas Vojvodine”, po uzoru na nekadašnje uspešno vojvođansko preduzeće “Naftagas”.

Vojvođanska partija je ocenila da bi to preduzeće trebalo da osnuje i njime upravlja Skupština Vojvodine.

“U bescenje se prodaju vojvođanski resursi i imovina, kao i pravo eksploatacije sirovina na teritoriji Vojvodine uz rudnu rentu od svega tri odsto, dok u Rusiji Gaspromnjeft plaća rudnu rentu 22 odsto. Izračunato je da se samo na razlici po osnovu rudne rente u poslednjih šest godina izgubilo preko 200 miliona evra čistog prihoda za vojvođanske lokalne samouprave”, piše u saopštenju.

Dodaje se da građani Vojvodine, kao najveći korisnici gasa u državi, plaćaju najskuplji gas i prerađevine od nafte, a domaći radnici dobijaju otkaze i gube posao kao tehnološki višak u sopstvenoj kompaniji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga