Vojvođanska partija: Sramna rasprodaja 3.700 hektara

Vojvodina da stavi moratorijum na prodaju vojvođanske zemlje

12. jul 2014

Vojvođanska partija najoštrije je danas osudila odluku Vlade Srbije da proda 3.700 hektara zemlje u Bačkoj arapskim investitorima za „sumnjivih“ 22 miliona evra što je, kako se ocenjuje, daleko niži iznos od stvarne tržišne cene.

Ta partija navodi da se na tom zemljištu nalaze upravne zgrade, skladišta i silosi četiri društvena preduzeća čija je tržišna vrednost procenjena na 4,5 miliona evra, dok se svaki hektar zemlje na tržištu prodaje po ceni između 8.000 i 10.000 evra.

Vojvođanski poljoprivredni proizvođači su, kako se navodi u saopštenju, godinama koristili 2.000 hektara zemljišta na principu godišnjeg zakupa po prosečnoj ceni od 400 evra za hektar zemljišta.

„Nakon ovakve sramne rasprodaje vojvođanske zemlje, vojvođanskim paorima se oduzima pravo da narednih godina licitiraju i obrađuju ono što su godinama održavali i time obezbeđivali kakvu-takvu egsistenciju za svoja gazdinstva“, navodi Vojvođanska partija.

Ta partija je pozvala vojvođansku administraciju da donese deklaraciju u vidu moratorijuma na prodaju vojvođanske zemlje stranim i domaćim tajkunima, kako bi se u skoroj budućnosti mogla sprovesti sveopšta analiza i revizija štetnih ugovora, kao i povraćaj zemlje vojvođanskim paorima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga