Vojvođanska partija: Korak ka ukidanju autonomije

LDP: U okvirima ovog ustava, Srbija više ne može da diše

06. dec 2013

Vojvođanska partija ocenila je danas da odluka Ustavnog suda Srbije da ospori pojedine odredbe Statuta Vojvodine predstavlja još jedan korak ka konačnom ukidanju autonomije te pokrajine.

Vojvođanska partija je u saopštenju za javnost ocenila da je odluka Ustavnog suda još jedan argument za stav te partije da Vojvodina treba da bude republika u okviru federalne države Srbije.

„Političkom odlukom da se na rok od šest meseci odloži objavljivanje odluke o jednom delu odredbi statuta AP Vojvodine koje nisu u skladu sa Ustavom Srbije, Vojvodina i njeni građani po ko zna koji put doživljavaju poniženja od strane centralnih vlasti i institucija sistema države Srbije, koje na ovaj način održavaju kolonijalan odnos prema Vojvodini“, navodi se u saopštenju.

Ta stranka je upitala kako je moguće da Statut Vojvodine bude predmet ocena ustavnosti aktuelnog ustava, kada sam Ustav nije dobio podršku građana Vojvodine.

Jovanović: Ustav se mora menjati

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da ocena Ustavnog suda o Statutu Vojvodine pokazuje da je Srbiji hitno potreban novi ustav, koji bi doneo potpuno drugačiji politički model, uz uvažavanje položaja Vojvodine.

„U okvirima tog Ustava, Srbija više ne može da diše i zato je nužno tražiti politički izlaz iz toga“, naveo je Jovanović i ponovio stav da je Ustav „pravljen da bi sakrio kosovski poraz“, u međuvremenu vezao ruke Srbije u svakom segmentu – od Vojvodine i ekonomije, do ljudskih prava i reformi u zemlji.

Lider LDP-a je ocenio i da centralizovana i neefikasna zemlja ne može da izdrži ritam ovog doba i probleme koje imaju njeni građani.

LDP je, kako navodi Jovanović, vodio kampanju protiv sadašnjeg Ustava, između ostalog i zato što je oko njega i položaja Vojvodine u njemu, napravljen neodrživi kompromis stranaka koje su ga podržale – DS S, radikala, DS, SPS.

Jovanović je rekao i da će Srbija biti večito osuđena na sukobe, a Vojvodina na propadanje, ukoliko sada ne nađe sposobnost da se postigne dogovor oko ključnih pitanja najefikasnije organizacije države, razvoja odgovorne autonomije, oslobađanja ekonomije, afirmacije sloboda i prava ljudi koji u ovoj zemlji žive.

„Pitanje Vojvodine je jedno od centralnih pitanja u tom poslu i mi u njemu vidimo priliku za politiku jasnih prava, afirmacije potencijala Vojvodine i odnosa čistih računa i zdrave budućnosti“, dodao je on.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga