Vojvođanska konvencija traži novi ustav i Vojvodinu republiku

"Vojvodina može opstati jedino ako bude imala elemente državnosti"

27. okt 2013

Vojvođanska konvencija, koja okuplja stranke i nevladine organizacije koje se zalažu za široku autonomiju Vojvodine, ocenila je danas da Srbija „propada“ pod aktuelnim ustavom i založila se za donošenje novog ustava, kojim će se definisati „Savezna republika Srbija“, u kojoj će Vojvodina biti republika ravnopravna sa Srbijom.

„Vojvodini je potreban ustav u kojem će biti definisane zakonodavne, sudske i izvršne nadležnosti u svim oblastima izuzev vojske i odbrane, spoljne politike, monetarne politike, carine, državne bezbednosti, koji će biti u nadležnosti Savezne republike Srbije“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su najrazvijenije zemlje u svetu „federalizovane“ i da je to „lek“ i za Srbiju i za Vojvodinu i ocenjuje da su pregovori sa Evropskom unijom „pravi trenutak“ za donošenje novog ustava.

„Vojvodina može opstati jedino ako bude imala politički subjektivitet i elemente državnosti, u suprotnom pretvoriće se u geografski pojam i srbijansku provinciju sa kolonijanim statusom, čemu se ozbiljno približava“, piše u saopštenju.

Vojvođanska konvencija je podsetila da aktuelni Ustav Srbije, o kojem se glasalo na dvodnevnom referendumu 28. i 29. oktobra 2006. godine, nije dobio podršku građana Vojvodine, jer je u pokrajini za njega glasalo manje od 44 odsto birača.

Ocenjuje se da je aktuelni Ustav Srbije donet „na silu“ i da do danas nije rešio nijedno suštinsko pitanje u Srbiji pa tako ni pitanje autonomije Vojvodine, pokrajine koja je jedini deo jugoslovenskog federalizma, čiji status nije rešen.

„Vojvodina se posmatra kao ratni plen i komora iz koje se uzimalo koliko i kako kome treba, bez pitanja. Vojvodina je region koji srazmerno najviše siromaši u Srbiji. Nekada je po razvijenosti bila odmah uz Sloveniju i Hrvatsku, a sad je ispod proseka Srbije. Vojvodina je svrstana u nedovoljno razvijene regione u Srbiji, sa ogromnom nezaposlenošću“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje je potpisao kopredsednik Koordinacionog odbora Vojvođanske konvencije Đorđe Subotić.

Vojvođanska partija poziva na dijalog o Vojvodini i promenu ustava

Vanparlamentarna Vojvođanska partija založila se danas za promenu aktuelnog Ustava Srbije i pozvala sve stranke i nevladine organizacije i građane na „otvoren dijalog“ o budućnosti Vojvodine.

Ta stranka je u saopštenju za javnost podsetila da se sutra i prekosutra navršava sedam godina od referenduma o Ustavu Srbije

„Na taj način navršava se punih sedam godina legitimnog pljačkanja i ponižavanja Vojvodine kroz aktuelni Ustav Srbije“, ocenila je ta partija i podsetila da je za ustav u Vojvodini glasalo manje od 44 odsto birača.

„Trenutni ustav je suštinski nelegitiman, a legalitet mu je u najmanju ruku sporan“, ocenila je Vojvođanska partija i podsetila da je prikupila više od 15.000 potpisa građana pokrajine koji su za to da Vojvodina dobije status republike unutar Srbije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga