Vojvođanska konvencija ponavlja zalaganje za Vojvodinu republiku

"Vojvodina Republika je ideja slobode i ravnopravnosti, to nije ideja separatizma!"

31. mar 2013

Kopredsednik Koordinacionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije Đorđe Subotić ponovio je danas da je potrebno izmeniti Ustav Srbije i državu federalizovati, a Vojvodini dati status republike unutar „Savezne Republike Srbije“.

Subotić je u saopštenju za javnost povodom godinu dana od usvajanja Deklaracije o Vojvodini republici ocenio da je jedini „spas“ da se Srbija federalizuje i da postane država složena od dva ravnopravna entiteta – republika Srbije i Vojvodine.

„Vojvodina Republika je ideja slobode i ravnopravnosti, to nije ideja separatizma! Vojvodini su neophodni nadležnosti zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, raspolaganje imovinom, prirodnim i radom stvorenim resursima, finansijska, ekonomska i statistička samostalnost. Sve to treba da bude deponovano u osnovnom, konstitutivnom aktu, ustavu Vojvodine“, naveo je Subotić.

Prema njegovim rečima, usled veoma neravnopravnog položaja unutar Srbije, Vojvodina je doživela civilizacijsku, kultorološku, društvenu i ekonomsku „devastaciju“, kao i „rasprodaju“ njenih prirodnih i radom stvorenim resursa.

On je ocenio da je vojvođanska autonomija svedena na nesuštinsku, „autonomiju bez autonomije“, koja se stalno drži „na uzdi srbijanskog centralizma i ponekad popušta a najčešće steže“.

„Prodaje se vojvođanska zemlja, Nacionalni park Fruška Gora preotela je Srbija, VANU je pretvorena u nevladino naučno društvo, na delu je bahata ćirilizacija društva, uništavaju se vojvođanske banke, nezaposlenost u Vojvodini je iznad 28 odsto, Vojvodina je po zvaničnoj državnoj statistici svrstana u nedovoljno razvijene regije“, naveo je Subotić.

Učesnici Četvrte vojvođanske konvencije usvojili su 1. aprila prošle godine „Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije“, koju su podržale manje neparlamentarne stranke i pojedine nevladine organizacije.

Među sazivačima konvencije bio je i Savez vojvođanskih Mađara, a među učesnicima i predstavnici Liberalno-demokratske partije i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ali su se svi oni ogradili od ideje „Vojvodine republike“.

Liga socijaldemokrata Vojvodine nije učestvovala na konvenciji, a potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić ideju o „Saveznoj Republici Srbiji“ nazvao je tada „neverovatnom“.

Predstavnici Nezavisnog društva novinara Vojvodine takođe su učestvovali na konvenciji, ali su poručili da ne žele da zauzimaju politički stav o „Vojvodini republici“, već žele da se o temi autonomije Vojvodine otvoreno razgovara.

Odžić: Vojvodine će biti koliko bude borbe za nju

Prvi april 2012. godine će ostati upamćen kao istorijski datum kada je u pitanju društveno-politički život Vojvodine. Sazivači i učesnici Četvrte Vojvođanske konvencije proročki ukazuju na sve ono što nam se dešava kada je u pitanju političko-ekonomski subjektivitet Vojvodine poslednjih godinu dana.

Tog dana su udareni temelji buduće političke borbe za Vojvodinu, jer danas je sasvim jasno da će Vojvodine biti onoliko koliko bude borbe za nju. Ravnopravnost, kao princip dogovora Srbije sa Vojvodinom je garant stabilnosti i prosperiteta za državu u celini. Vojvođanska partija je sledbenik dokumenata i ideja Četvrte Vojvođanske konvencije i Vojvodina po prvi put u svojoj istoriji dobija svoje Republikance, koji će sve svoje stranačke resurse staviti u službu političke borbe za ideju slobode – Vojvodina Republika!

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga