Vojvođanska akademija nauka i umetnosti ni na nebu ni na zemlji

Politička hajka prema VANU počela je 2012. godine, njen status je i danas nerešen, a pokrajinska vlast ćuti

23. dec 2016

Vojvođanska akademija nauka i umetnosti nalazi se u vakuumu, niti postoji, ali nije ni ukinuta, te iz te institucije apeluju na vlast da se tim problemom pozabavi.

Ustavni sud je osporio legalnost osnivanja VANU-a uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom, ali nije doneo nikakvu odluku o gašenju, napominje predsednik te institucije Julijan Tamaš.

Kako prenosi 021.rs, Tamaš je ocenio da bi tim problemom trebalo da se bavi Skupština Vojvodine koja nije to stavila na dnevni red.

„Skupština Vojvodine mora da odluči šta će sa nama. Pokušaj je bio da se transformacijom ustanove osnuje na drugim zakonskim osnovama jedna nova institucija, VANUK, što nije prošlo kod Privrednog suda. VANU u ovom trenutku nije ni ugašen, jer postoji žiro račun i PIB, registrovani smo, ali nije ni doneta odluka o gašenju. Imamo troškove za grejanje, struju, radni prostor, dugovi se gomilaju i trenutno iznose 800.000 dinara. Sekretarijat za nauku ne reaguje, VANU je ni na nebu ni na zemlji“, objašnjava on.

Tamaš predlaže dva rešenja: da se prizna, što je u svetu uobičajena praksa, da postoje pored nacionalne i regionalne akademije, kao u Francuskoj, Nemačkoj ili Italiji, ili da VANU uđe u Podunavsku inicijativu i napravi Podunavsku akademiju.

U VANU se pitaju, ukoliko dođe do iseljavanja, ko je nadležan da sprovede iseljenje, jer se ne zna ko je vlasnik nameštaja i opreme. Pitaju se i ko će voditi računa o zaštiti intelektualne svojine, odnosno publikacija, samostalnih izdanja i umetničkih dela, kao i započetih radova na Enciklopediji Vojvodine, koje su članovi VANU produkovali za 12 godina postojanja.

„Nerešavanjem navedenih problema mi, akademici VANU doživljavamo kao neopravdano, neargumentovano, nemoralno i uvredljivo nipodaštavanje naših individualnih vrednosti i dostignuća. Svojevrsnu hajku koja je od 2012. godine počela da se sprovodi prema VANU vidimo kao predstava za dnevno-politikantske svrhe“, istakao je Tamaš.

On napominje da je usled prestanka finansiranja, koje je Skupština APV 2004. godine poverila Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj, dug VANU prema javno-komunalnim preduzećima iznosi preko 800.000 dinara.

Vlada Vojvodine još se nije oglašavala ovim povodom.

„Oni su svi upoznati s problemom, ali ćute pod izgovorom da su zauzeti“, kazao je Tamaš.

VANU je više puta protestovala zbog tumačenja Ustavnog suda Srbije da je Skupština Vojvodine protivustavno osnovala VANU. Objašnjavaju da je osnovana kao regionalna akademija, kakve postoje i osnivaju se u raznim delovima Evrope i sveta, te da odrednicu „vojvođanska“ u njenom imenu nije moguće prikazivati kao „nacionalnu“ ili „državotvornu“, već pre svega kao integraciju različitosti u multikulturalnoj zajednici, kakva je Vojvodina

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga