Vojvođanska administracija podržala zaveštanja organa

Poslanici Skupštine Vojvodine, članovi pokrajinske vlade i zaposleni u pokrajinskim organima spremni su da doniranju svoje organe

22. nov 2012

Poslanici Skupštine Vojvodine, članovi pokrajinske vlade i zaposleni u pokrajinskim organima danas su u akciji „Šansa za novi život“ potpisivali izjave o tome da su spremni da doniranju svoje organe.

Potpredsednica pokrajinskog parlamenta Ana Tomanova Makanova rekla je da je produžavanje nečijeg života najhumaniji i najplemenitiji čin solidarnosti i apelovala na građane da tema transplantacije i donacije organa i tkiva bude aktuelna svakog dana.

„Ova tema je jako značajna i od opšteg je društvenog interesa. Podsetiću da su još 2008. godine Pokrajinski sekretarijat za informacije i Klinički centar Vojvodine potpisali protokol o saradnji u cilju proširenja mreže donora i započinjanja ove akcije“, kazala je Tomanova Makanova.

Ukazala je na „izuzetno nizak nivo svesti građana o važnosti teme transplatacije organa“ i poručila da je neophodno prevazići predrasude po ovom pitanju i ponašati se društveno odgovorno.

Koordinatorka projekta Kliničkog centra Vojvodine Jelica Alargić napomenula je da je svakih 18 minuta jedna nova osoba na listi čekanja za transplataciju organa, a da kod nas samo 10 odsto pacijenata dobije novi organ.

„Broj onih kojima je neophodan novi organ svakodnevno se povećava i zbog toga je neophodno da ta akcija u našoj zemlji bude što masovnija“, rekla je dr Alargić.

Današnja akcija upriličena je s namerom da se utiče na svest građana i da ih motiviše da učestvuju u akciji koja nekome može da produži život, rečeno je novinarima uoči sednice Skupštine Vojvodine.

Poslanici i predstavnici pokrajinske administracije mogli su tokom dana da učestvuju u akciji i popune svoje donorske kartice.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga