Vojvođani umeju da čekaju, ali ne umeju da odustanu

Navršava se 25 godina od početka AB revolucije

08. jul 2013

Nevladina organizacija Vojvođanski klub podsetila je da će se sutra navršiti četvrt veka od početka procesa oduzimanja autonomije te pokrajine, kada su počeli mitinzi u Novom Sadu, koje su protiv tadašnjeg vojvođanskog rukovodstva organizovali predstavnici Srba i Crnogoraca sa Kosova.

Takozvana antibirokratska (AB) revolucija, koja je po rečima njenog kreatora, Slobodana Miloševića, imala za cilj borbu protiv „privilegija, pljačke i pokvarenosti birokratije“, nije ni na koji način doprinela demokratizaciji društva, već se pokazala kao nasilan i nedemokratski način za uklanjanje političkih protivnika, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je „antibirokratska revolucija“ dovela i do centralizacije republičke vlasti, razvlašćivanja pokrajina i narušavanja osnovnih građanskih prava u celoj zemlji.

„Proklamovani populistički ciljevi ‘Srbija iz tri dela, ponovo će biti cela’, ‘Srbija u istorijskim granicama’, danas za rezultat imaju hiljade ubijenih, unesrećenih i raseljenih, uz realnost nezavisnog Kosova, Slovenije i Hrvatske u Evropskoj uniji, ekonomski, politički i socijalno unazađene Srbije, dok se ‘celovitost’ Srbije ogleda još samo u njenom Ustavu, koji danas ne poštuju ni oni koji su se za njega najviše zalagali“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da republička vlast u Srbiji 1988. godine nije bila spremna na razgovor i dogovor ni sa Kosovom ni sa Vojvodinom, kao što devedesetih godina nije bila spremna za razgovor sa Slovenijom, Hrvatskom, ili Bosnom i Hercegovinom, niti 1998. sa Kosovom, kao ni 2006. godine sa Crnom Gorom.

„Danas republička vlast u Srbiji ponovo aktuelizuje pitanje ‘celovitosti’ preostalog dela Srbije, uz besmislene optužbe Vojvodine za secesionizam. Na nama je, ponovo, da dokazujemo da nećemo secesiju, već svoja osnovna prava“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da se ponovo iza patriotskih parola i zaklinjanja u nedeljivost Srbije krije namera da se zatru istorijska prava Vojvodine.

„Vojvođani umeju da čekaju, ali ne umeju da odustanu. Zato se danas zalažemo za modernu, evropsku, razvijenu i bogatu, multietničku i demokratsku Republiku Vojvodinu, unutar federalne Srbije. I pozivamo na dogovor“, navodi se u saopštenju, koje je potpisla predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga