Vojvođani piju vodu sa previše arsena

Većina vodovoda u Vojvodini, sem subotičkog, ne poseduje tehnologije za uklanjanje arsena iz podzemnih voda

03. sep 2013

Više od 40 odsto stanovništva Vojvodine snabdeva se vodom koja sadrži veću koncentraciju arsena od dozvoljene, rečeno je danas na konferenciji „Kvalitet voda“, koja se održava na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Na području Bačke i Banata, oko 800.000 stanovnika, snabdeva sa vodom koja sadrži više od 10 miligrama po litri arsena, koliko je dozvoljeno prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, rečeno je na konferenciji.

U većini slučajeva koncentracija arsena u vodi za piće se kreće od 50 do 100 miligrama po litru, ali ima i opština kao što je Zrenjanin gde se koncentracija arsena u vodi za piće kreće od 150 do 250 miligrama po litri.

Istaknuto je da većina vodovoda u Vojvodini, sem subotičkog, ne poseduje tehnologije za uklanjanje arsena iz podzemnih voda, te je sadržaj arsena u vodi za piće na većem delu teritorije Vojvodine iznad dozvoljenog.

Centralne teme ovogodišnje konferencije „Kvalitet resursa vode za piće sa posebnim osvrtom na sistem voda/sediment“, „Problemi i rešenja u vodosnabdevanju i obradi otpadnih tokova sa postrojenja za pripremu vode za piće“, „Analiza vode za piće, prirodnih i otpadnih voda“,

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga