- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Vojvođani da se izjasne kao Panonci

Panonska aktivistička organizacija Paor iz Zrenjanina pozvala je građane koji žive u Vojvodini da se na sledećem popisu izjasne kao Panonci ili Panonke. Podsećajući na manjkavosti identiteta građenih na osnovu nacionalnem etničke ili verske pripadnosti, grupa poziva na dekonstrukciju takvih identiteta
Panonski identitet, kako je objašnjeno, iako je imenom spojen za Panonsku niziju, u osnovi je vezan za Zemlju i zemaljski identitet. Ovaj identitet nije separatistički poziv, već isključivo slobodarski za sve zemljane/zemljanke. Paor naglašava da nema teritorijalnih niti hegemonističkih pretenzija, uz poruku da svi imaju jednako pravo na zemlju, bez granica i ograničenja.
Zato je ova organizacija pozvala sve građane Vojvodine koji to žele, da se na predstojećem popisu stanovništva Srbije izjasne kao Panonac ili Panonka.
„Ovo je poziv za tebe. Dekonstruiši tvoje ograničavajuće identitete, posebno u pogledu nacionalno – etničkog identiteta, baziranog na tradicionalno – religijskom nasleđu.(…) Naš cilj je: stop ratovima, nasilju i totalitarizmu zasnovanim na ograničavajućim identitetima. Imamo pravo da živimo zajedno, kao ljudska bića na planeti Zemlji. Zemlja je tvoja, moja, naša. Mi svi imamo jednako pravo na ovu Zemlju u celini, bez granica, ograničenja“, navodi se u pozivu aktivističke organizacije Paor.

 (e-novine)

Podelite ovu stranicu!