Vodu sa opasnim arsenom pije 800.000 ljudi u Vojvodini

U najvećem delu Vojvodine za piće se koriste podzemne vode koje su lošeg kvaliteta, u njima ima arsena koji je kancerogen

22. mar 2013

Profesor na Katedri zaštite voda na PMF-u u Novom Sadu, Božo Dalmacija izjavio je da oko 800.000 Vojvođana pije vodu u kojoj ima arsena.

On je rekao da je voda za piće u Vojvodini uvek bila najlošijeg kvaliteta u Srbiji, te da sličan problem postoji i u Mađarskoj, pa je u saradnji sa mađarskim partnerom pokrenut projekat poboljšanja kvaliteta vode koji se finansira iz IPA fondova međugranične saradnje Srbije i Mađarske.

„U najvećem delu Vojvodine za piće se koriste podzemne vode koje su lošeg kvaliteta, u njima ima arsena koji je kancerogen, natrijuma koji nije toksičan, ali koji u vodu donosi previše soli koja bitno utiče na krvni pritisak ljudi“, rekao je Dalmacija, dodajući da voda za piće u Vojvodini ima i povišen procenat gvožđa i mangana, kao i amonijaka koji utiče na razvoj mikroorganizama u cevovodima.

Po Dalmacijinim rečima u pijaćoj vodi arsena ima na području Srednjeg Banata, u delu oko Subotice, Sombora, Bačke Palanke, Šida i u manjem delu u okolini Kovina.

„Uradili smo projekat po kome bi u periodu od šest – sedam godina rešili problem sa arsenom u vodi, a za ukupno 20 godina kompletan problem vode u Vojvodini bi bio rešen“, istakao je Dalmacija dodajući da je za rešavanje problema kvaliteta vode u celoj pokrajini potrebno oko 700 miliona evra, dok bi za rešavanje problema sa arsenom bilo potrebno 400 miliona evra.

(Agencije) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga