Vodič za štrajk

U knjizi su svedočenja tri žene, koje su bile suočene sa tlačenjem na radnom mestu. Knjiga je besplatna i moći će da se nabavi na promocijama koje organizuju same autorke, kao i na internetu.

13. jul 2010

U knjizi “Vodič za štrajk”, koja je danas predstavljena u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, prikazano je iskustvo žena koje su se suočile sa neprofesionalnim ponašanjem poslodavaca.
“Ova tema je veoma aktuelna, jer svi zajedno treba da izgradimo pravedno društvo u kojem smo svi ravnopravni, što danas nije slučaj. U ovoj knjizi skupljena su iskustva žena koje su bile žrtve tranzicije, kršenja ljudskih prava i Zakona o ravnopravnosti”, kazala je na promociji knjige feministička aktivistkinja Svenka Savić.
Profesor Senad Jašarević rekao je da knjiga govori i o jednom veoma prisutnom fenomenu – o odsustvu solidarnosti i kolegijalnosti, što pooštrava konkurenciju na radnim mestima, pa borba za ravnopravnost i pravdu postaje još teža. “Knjiga je svojevrsni apel na ljude da se ponašaju solidarno. Društvo se zasniva na solidarnosti, jer sami, izolovani ljudi teško mogu da uspeju i istraju u svojoj borbi do kraja”, rekao je Jašarević.
On je dodao da su štrajkovi u Srbiji sve masovnije pojave i da postaju sve brutalniji, sa slučajevima odsecanja ekstremiteta, ležanja na asfaltu i gladovanja, što je izraz očaja i potrebe za promenama u institucijama. “Nefunkcionalnost institucija i uticaj političkih stranaka na radne odnose veliki su problem, a što se tiče pravne pomoći, radnici su suočeni sa sudskim postupcima koji traju veoma dugo”, rekao je Jašarenić.
Vodič za štrajk je namenjen zaposlenima koji se na radnom mestu suočavaju sa kršenjem svojih prava na rad i sa diskriminacijom.
Kroz zabeležena svedočenja  tri žene, suočene sa tlačenjem na radnom mestu, u Vodiču su data upustva, saveti i komentari advokatkinje koja zaposlene upućuje kako da prepoznaju diskriminaciju ali i kako da praktično postupaju u kriznim situacijama poput štrajka ili mobinga.
Jedna od autorki knjige Jovanka Zlatković rekla je da će se u nekim pričama iz knjige poslodavci sigurno prepoznati ali da imena akterki, sindikata i radnih mesta nisu navedena da bi se izbegao senzacionalizam.
Autorke knjige su pravnica Dejana Ivančić Spasojević, novinarka Jovanka Zlatković i autorka pod pseudonimom Liza De Mone.
Knjiga Vodič za štrajk je besplatna i moći će da se nabavi na promocijama koje organizuju same autorke, kao i na internetu.
(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga