Vode Vojvodine: Vrh talasa u četvrtak, za sada bez opasnosti

"Pri ovakvim vodostajima branjeno područje ne bi trebalo da bude ugroženo, ali će pod vodom biti deo naselja izgrađenih u koritu Dunava, odnosno u nebranjenim zonama"

10. juna 2013

Prema prognoziranim vrednostima vodostaja na Dunavu, branjeno područje ne bi trebalo da bude ugroženo pa ni prilikom dolaska vrha vodenog talasa, koji se očekuje u četvrtak, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Vanredna odbrana od poplava uvedena je danas na delu Dunava od državne granice sa Mađarskom do Bogojeva, kao i na delu hidrosistema DTD, saopštile su Vode Vojvodine.

Vodostaj Dunava kod Bezdana jutros je dostigao 667 centimetara, što je za 35 centimetara više u odnosu na jučerašnji dan, dok je kod Apatina izmereno703 centimetara, što je više za 44 u odnosu na juče. U Novom Sadu i dalje je na snazi redovna odbrana od poplava, a vodostaj je jutros dostigao 505 centimetara, piše u saopštenju.

Dodaje se da se maksimalni vodostaj od oko 740 centimetara kod Bezdana očekuje u četvrtak, a kod Novog Sada za vikend, kada bi vodostaj trebalo da se kreće oko 640 centimetara.

„Pri ovakvim vodostajima branjeno područje ne bi trebalo da bude ugroženo, ali će pod vodom biti deo naselja izgrađenih u koritu Dunava, odnosno u nebranjenim zonama, kao i brojna vikend naselja duž Dunava“, navodi se u saopštenju.

Upozorava se da naselja u nebranjenom području nisu obuhvaćena Operatvinim planom za odbranu od poplava, već bi njihovu odbranu trebalo da organizuju lokalne samouprave, kojima Vode Vojvodine pružaju svu neophodnu pomoć.

U saopštenju još piše da je merama redovne odbrane obuhvaćeno 210 kilometara nasipa na delu Dunava od Bogojeva do uliva Tise u Dunav, kao i na pedesetak kilometara Tise i Kanala Begej u zoni Titela.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga