Vode Vojvodine: Nasipi odolevaju, ali je sve više problema

Vodoprivredni stručnjaci procenjuju da je odbrambena linija ipak stabilna

18. juna 2013

Dunava kroz Vojvodinu je u opadanju, ali je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine danas upozorilo da opasnost još uvek nije prošla, jer visok vodostaj vrši veliki pritisak na nasipe.

„Višednevni pritisak velikih količina vode na zemljane nasipe za posledicu ima sve više vodoleži, procurenja i izvora u nožici nasipa. Kosine nasipa su sve prevlaženije, a na pojedinim lokalitetima na području Grada Novog Sada voda izlazi iz šahtova, starih kanalizacionih i atmosferskih otvora“, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su sva takva mesta od Bezdana do Novog Sada sanirana, obeležena i pod danonoćnim nadzorom operativnih i osmatračkih timova, a na brojnim lokalitetima postavljene su i mobilne pumpe koje prebacuju vodu iz prinasipskog pojasa.

Vodoprivredni stručnjaci procenjuju da je odbrambena linija ipak stabilna, piše u saopštenju.

Navodi se da je Dunav kod Bezdana jutros opao za 24 centimetra pa je na koti od 694 centimetara, a kod Novog Sada je opao za pet centimetara pa je vodostaj 671 centimetar.

Zbog visokog vodostaja Dunava i Tise, Vode Vojvodine su izmenile i prvobitno planiranu rutu ovogodišnje regate pa će takmičari, umesto izlaska na Tisu, 22. juna odmah uploviti u bačke kanale.

Peta, jubilarna regata koju organizuju „Vode Vojvodine“ trajaće do 30. juna i obuhvatiće 257 kilometara plovidbe, navodi se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga