Vode Vojvodine: Ledolomci sporo napreduju zbog velikih količina leda

Ledena barijera dugačka 15 kilometara

17. jan 2017

Ledolomci iz Mađarske krenuli su ka zoni daljske krivine na Dunavu u Vojvodini, a njihov rad usporava velika količina leda, odnosno ledena barijera koja je dugačka 15 kilometara, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

“Pre dolaska do barijere, ledolomci su razbili dva manja čepa. Velika količina leda usporava rad pa je neizvesno koliko će im trebati vremena da dođu do Vukovara, gde bi trebalo da budu usidreni. Rad ledolomaca usporava i to što oni trenutno rade nizvodno, a pravila struke nalažu da rade uzvodno. Ledolomci uglavnom uvek rade u paru, a led lome postepeno, kako ne bi došlo do gomilanja leda nizvodno”, pise u saopštenju.

Dodaje se da u isto vreme potiskivač „Sloga“ nastavlja sa radom između novosadskih mostova, kako bi proširio koridor za prihvat leda koji će, nakon rada ledolomaca, doći u Novi Sad.

Navodi se da na celom toku Save danas ima manje leda nego juče, dok su Tisa i banatski vodotoci i dalje pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje se sprovodi na 708 kilometara Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava.

Debljina leda je od pet do 20 centimetara, a na svim vodotocima dežurni timovi danonoćno prate stanje na terenu, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga