Voćari započinju izgradnju sopstvene hladnjače u Novom Slankamenu

Fond za razvoj Vojvodine je opredelio 98,5 miliona dinara, a nosioci investicionog projekta su 36 proizvođača voća iz Novog Slankamena, Beške, Starog Slankamena, Maradika i Novih Karlovaca

30. avg 2011

U Novom Slankamenu danas su predstavnici Vlade Vojvodine sa predstavnicima udruženih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Inđija potpisali ugovore o finansiranju izgradnje hladnjače vredne 98,5 miliona dinara, saopštila je Vlada Vojvodine.

Kako se navodi, Fond za razvoj Vojvodine je opredelio 98,5 miliona dinara, a nosioci investicionog projekta su 36 poljoprivrednih proizvođača i vlasnika registrovanih poljoprivrednih gazdinstva iz Novog Slankamena, Beške, Starog Slankamena, Maradika i Novih Karlovaca, koji se bave voćarstvom.

Smeštajni kapaciteti hladnjače u Novom Slankamenu, čiji se završetak planira na proleće 2012. godine, iznosiće oko 3.000 tona voća.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da će investiranje u izgradnju hladnjače biti značajan za poljoprivrednika iz više naselja, ne samo zbog uštede sredstava za skladištenje, već će omogućiti da poljoprivrednici svoje proizvode prodaju kada im cena bude najviše odgovarala.

Prema njegovim rečima, ovakvi projekti su recept za uspeh, a obzirom na to da je voćarstvo visokoakumulativna grana, koja omogućava da se u ovom trenutku više od 50 odsto proizvoda izvozi.

Predsednik opštine Inđije Goran Ješić rekao je da je reč o ozbiljnom projektu koje je prepoznala Vlada Vojvodine i kao naredni potez naveo aktivnosti u vezi sa projektom navodnjavanja zapadnog dela Fruške gore i protivgradne zaštite, što će omogućiti da se cela proizvodnja voća na inđijskoj teritoriji zaokruži.

Direktor Zadruge „Voćar“ u Novom Slankamenu Jovan Čolić rekao je da će hladnjača će imati ogroman značaj i omogućiti optimalne smeštajne kapacitete, dobar plasman na tržište i obezbediti prodaju u momentu kada je cena najbolja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga