Vlasti i OEBS osudili napade na RTV i NDNV

"Reč je o napadima na ljude na osnovu njihovog etničkog porekla, što je potpuno neprimereno. To je udarac na bezbednost novinara"

21. jan 2013

Predstavnici Ministarstva kulture Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za informisanje i OEBS-a osudili su danas medijske napade na Radio-televiziju Vojvodine (RTV) i na Nezavisno društvo novinara (NDNV)

Na sastanku u Novom Sadu ove napade su osudili pokrajinski sekretar za infomrisanje i potpredsednik Vlade Vojvodine Slaviša Grujić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture Gordana Predić i šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Učesnici su saopštili da je nedopustivo da se na takav način napadaju RTV i novinarska udruženja, zbog vređanja ugleda, časti i dostojanstva profesije.

Na sastanku je rečeno da su napadi na RTV usledili iako najnovija istraživanja pokazuju da je gledanost programa porasla za 80 odsto, dok je radijska slušanost skočila sa osmog na treće mesto.

„Ovi podaci nisu zanemarljivi, naročito kada se uzme u obzir da ova medijska kuća radi u neuslovnom prostoru, bez adekvatne tehnike, sa zastarelom opremom, uz loše regulisanu pretplatu i sa problemima u naplati pretplate“, piše u saopštenju.

Šefica Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon pozvala je nadležne državne organe Srbije da stanu na put napadima na NDNV i na RTV.

„Reč je o napadima na ljude na osnovu njihovog etničkog porekla, što je potpuno neprimereno. To je udarac na bezbednost novinara“, kazala je Nikolić-Solomon agenciji Beta.

Po njenim rečima, posebno zabrinjava to što je na meti napada pokrajinski javni medijski servis, koji deluje u multietničkoj Vojvodini i emituje program na deset jezika.

„Nadamo se da će relevantni državni organi preduzeti sve što je u njihovoj moći da se ovakav javni diskurs zaustavi. Potrebno je razlikovati slobodu medija od diskriminacije i govora mržnje. Treba znati gde su granice jednog demokratskog društva“, kazala je Dragana Nikolić-Solomon.

Resorni sekretar Slaviša Grujić rekao je da ovakvi tekstovi podsećaju na devedesete godine proslsog veka, kada se slično svakodnevno moglo čuti ili videti na ulicama.

Državna sekretarka Gordana Predić najavila je da će u budućem Zakonu o elektronskim medijima, koji obuhvata i javni servis, biti obezbeđena bolja i snažnija zaštita.

Najavila je i da će se jasnije definisati i finansiranje javnih servisa koji će, pored pretplate i komercijalnih mogućnosti, imati i mogućnost da dobijaju sredstva i iz republičkog i pokrajinskog budžeta.

„Zbog svega navedenog, smatram da je neozbiljno napadati rad institucije, koja i u nemogućim uslovima dostiže zavidne rezultate“, istakla je Predićeva.

Programska diorektorica RTV-a Sanda Savić kazala je na sastanku da se čast i ugled te medijske kuće moraju zaštititi i na sudu, zajedno sa državnim institucijama i na sudu, i najavila tužbu protiv magazina „Pečat“.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Jesen
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga