Vlast nema većinu za Statut

Ukoliko se u veoma kratkom roku ne postigne saglasnost o vojvođanskom statutu, onda nam ne preostaje ništa drugo nego d…

25. jun 2009

blic_logo.jpgUkoliko se u veoma kratkom roku ne postigne saglasnost o vojvođanskom statutu, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da napravimo korak unazad i napustimo vladajuću koaliciju na republičkom nivou, zapretio je juče Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, reagujući na najave da će Statut pokrajine morati da se menja da bi bio usaglašen s Ustavom Srbije.
Tek predstoje pregovori oko statuta: Boris Tadić sa Ištvanom Pastorom na svečanoj akademiji SVM
Posle samo desetak dana od kako je javno zapretio izlaskom iz koalicije lider G17 plus Mlađan Dinkić, Vladi Srbije ponovo izmiču tlo. I dok je prvi slučaj sa Dinkićem rešen lako odustajanjem demokrata od otvorenog dogovora sa SNP na lokalnom nivou u beogradskim opštinama Voždovac i Zemun, pitanje Vojvodine i njene autonomije, usaglašavanja Statuta sa Ustavom i donošenja zakona o nadležnostima pokrajine jeste krupnije i teže.
Vrh vladajuće koalicije dogovorio se da Statut Vojvodine treba da pretrpi izmene jer Vojvodina po Ustavu ne može da se deklariše kao evropska regija, ne može da ima glavni grad, da donosi zakone, sklapa međunarodne ugovore… Stav je prekjuče dodatno potvrdio lider DS i predsednik Srbije Boris Tadić, rekavši da Statut i zakon o prenosu nadležnosti Vojvodini „neće moći da izađu iz ustavnih okvira“ i da on lično nikada neće podržati stvaranje „paradržavnosti Vojvodine“.
Vojvođanski Mađari ne žele da prihvate promene već usvojenog Statuta. Odbila je to i Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, ali za razliku od SVM, njihov je stav da „rušenje Vlade u ovom trenutku ne bi donelo ništa dobro, pre svega građanima Vojvodine“, kako je ocenila Aleksandra Jerkov, poslanica LSV. Ona je najavila da će LSV ukoliko poslanici DS i G17 plus budu usvojili izmene, razmotriti kakav će stav formirati u zavisnosti od toga da li su prihvatljive.
Vladajuća koalicija može gotovo bez ikakvih problema da promeni Statut i usvoji zakon o nadležnostima Vojvodine. U pokrajinskom parlamentu DS sam ima većinu, a u republičkom je za usvajanje zakona i potvrđivanje statuta potrebna prosta većina prisutnih poslanika. Međutim, vladajuća koalicija je ranjiva jer ima tesnu većinu i odlazak i najmanjeg partnera, a SVM ima četiri poslanika, može da sruši Vladu.
– Koalicija je toliko ranjiva da lako može da je sruši bilo koja stranka, ma kako mala bila. Ovo nije prvi put da je ucenjena. Situacija je neprijatna i na vojvođanskim Mađarima je da procene, pre svega, da li je promena Statuta Vojvodine na štetu građana, a potom i da li su vanredni izbori u interesu građana Vojvodine. Ukoliko ostanu pri pretnji, SVM bi napravio veliku uslugu naprednjacima i Tomislavu Nikoliću, jer samo njima odgovaraju vanredni izbori – kaže za „Blic“ Marko Blagojević, direktor CeSID-a i procenjuje da su šanse za pad Vlade veoma male.
U pokušaju da smiri strasti u Vojvodini, Bojan Pajtić, predsednik Izvršnog veća Vojvodine, rekao je juče novinarima u pokrajinskom parlamentu da „nije bilo razgovora o zakonu o nadležnostima, niti je stigao predlog tog zakona kod nas, niti se razgovaralo o statutu“, a na primedbu novinara da je ministarka pravde Snežana Malović rekla da je zakon o nadležnostima gotovo usaglašen sa vlastima pokrajine, dodao:
– Mi smo rekli da su moguća tehnička i jezička usaglašavanja, ali ne znamo koja pošto ne znamo kakav je tekst zakona, pa nije primereno komentarisati tekst jer ga nismo videli.
Na pitanje kako je razumeo izjavu predsednika Borisa Tadića Pajtić je odgovorio da „statut i zakon moraju biti usaglašeni sa Ustavom. Statut je već usaglašen, a gledaćemo da i zakon bude usaglašen. Naravno, predsednik je morao da se obrati onima koji sve vreme osporavaju vojvođanski statut i zakon.“ Pajtić je ostavio mogućnost da Skupština Vojvodine ponovo raspravlja o Statutu, ali da su moguće samo „tehničko jezičke korekcije“.
Stranke koje bi eventualno mogle u republičkom parlamentu da pritrče u pomoć vladajućoj koaliciji, koju sada ucenjuju vojvođanski Mađari, zasad tvrde da se u to neće mešati. Potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner LDP Nebojša Ranđelović rekao je juče za „Blic“ da ova stranka podržava autentičnu autonomiju Vojvodine.
– Vladajuća koalicija je sada u pat poziciji. Obezbeđivanje većine u Skupštini će ići teško uz pomoć mnogih političkih trgovina sa manjim strankama, i LDP u tome ne želi da učestvuje – rekao je Ranđelović.
Poslanik naprednjaka u Skupštini Srbije Veroljub Arsić smatra da ni usaglašen sa Ustavom, Statut Vojvodine neće dobiti njihovu podršku i naglašava opozicioni stav da „ma kakav statut da se usvoji, Srbija je suviše mala da bi mogla da podnese još podela, a autonomije, svakako, neće biti jer je vlast uvek u istim rukama“.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga