Vlast izbegava raspravu o statusu Stare Pazove

Vlast odbila učešće na tribini “Pazova grad - šta građani dobijaju a šta gube"

13. apr 2018

Iako je većina odbornika Skupštine opštine Stara Pazova, koju čine predstavnici Srpske napredne stranke, podržala 1. decembra prošle godine predlog predsednika opštine Đorđa Radinovića da ova lokalna samouprava dobije status grada, opozicija i dalje smatra da je bolje rešenje formiranje tri zasebne opštine. Takođe, predstavnici opozicije u Staroj Pazovi smatraju da o ovako ozbiljnoj temi pored političara moraju biti uključeni i građani.

Na tribini “Pazova grad – šta građani dobijaju a šta gube“ u organizaciji Demokratske stranke, Narodne stranke, Zelene stranke i Pokreta za opštinu Nova Pazova bili su pozvani predstavnici svih političkih stranaka, organizacija i pokreta sa teritorije opštine Stara Pazova uključujući i vladajuću Srpsku naprednu stranku, ali su oni odbili učešće na tribini.

Građani Stare Pazove su u dvosatnoj raspravi komentarisali, diskutovali i iznosili predloge o tome da li je bolje da Stara Pazova postane grad ili da se podeli na tri opštine. Svi govornici su bili za stvaranje tri opštine a među građanima je mišljenje bilo podeljeno.

U materijalu za sednicu Skupštine opštne Stara Pazova koja je održana 1. decembra 2017. godine predsednik opštine Đorđe Radinović je naveo geografske, saobraćajne i privredne uslove koji pogoduju ovakvoj promeni statusa Opštine Stara Pazova, koja ima više od 65.000 stanovnika.

Pred odbornicima je Radinović naglasio da status grada kao najviši nivo organizovanja znači i puniji budžet, podizanje svih institucija na viši nivo, a i svoju ideju da bi grad trebalo da ima tri gradske opštine – Staru Pazovu, Novu Pazovu i Podunavlje, no o detaljima bi odlučivala u budućnosti gradska skupština.

Zakon o lokalnoj samoupravi kaže da je moguće u posebnim uslovima kada teritorija predstavlja prirodnu geografsku celinu, ekonomski povezanu, sa izgrađenim komunikacijama među naseljima i gradom kao centrom da dobije status grada i ako ima manje od 100.000 stanovnika.

Građanima Stare Pazove pre usvajanja nije omogućena rasprava o ovako bitnoj temi dok je jedino obrazloženje, i to lokalnim medijima, dao predlagač, to jest prvi čovek opštine Đorđe Radinović.

On je tada za lokalne medije rekao da će takvo organizovanje doneti mnogo kvalitetnija rešenja celom području sadašnje opštine.

Lokalna vlast očekuje da će ova opština do kraja 2020. godine dobiti status grada, po kojem će se oformiti tri gradske opštine – Stara Pazova, Nova Pazova i Podunavlje.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga